Das Experiment

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Das Experiment
Ohjaaja Oliver Hirschbiegel
Käsikirjoittaja Mario Giordano
Don Bohlinger
Christoph Darnstädt
Perustuu tositapahtumiin ja Mario Giordanon romaaniin
Valmistustiedot
Valmistusmaa Saksan lippu Saksa
Ensi-ilta 2000
Kesto 114 min
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Das Experiment (Das Experiment) on vuonna 2000 ensi-iltansa saanut Oliver Hirschbiegelin ohjaama elokuva,[1] jonka käsikirjoitus perustuu tositapahtumiin ja saksalaisen Mario Giordanon romaaniin Black Box.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sosiaalipsykologinen elokuva tarkastelee, miten erilaiset yksilöt vaikuttavat toisiinsa yksilöinä ja ryhminä. Ryhmä miehiä suostuu teljettäväksi vankilaan tutkimuksen ajaksi. Heidän on toteltava vartijoita ja kutsuttava toisiaan numeroilla, ei nimillä. Tutkiva journalisti (Moritz Bleibtreu) tekee aiheesta juttua.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan aihe perustuu todelliseen vankilakokeeseen yhdysvaltalaisessa Stanfordin yliopistossa vuonna 1971, jolloin 24 vapaaehtoista jaettiin vankeihin ja vartijoihin. Vartijat saivat tehtäväkseen hoitaa vankilaa kuten parhaaksi näkivät, vain fyysinen väkivalta oli kiellettyä. Koetta oli tarkoitus jatkaa kaksi viikkoa, mutta se keskeytettiin jo kuudentena päivänä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Markku Varjola (toim.): Elokuvien ensi-illat Suomessa 2000-2007 (pdf) Suomen elokuvakerhojen liitto SEKL ry.. Viitattu 18.11.2012.