Dardanus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Rameaun oopperaa. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.

Dardanus on Jean-Philippe Rameaun kirjoittama traaginen ooppera,[1] jonka hän sävelsi Académie royale de musiquelle 19. marraskuuta 1739. Libreton musiikin laati Charles-Antoine Le Clerc de la Bruère. Teos koostuu viidestä näytöksestä.lähde?

Kuten usein on laita Rameaun sävellystuotannossa, niin tästäkin hänellä on myös toinen versio, joka on päivätty vuodella 1744. Tätä toista versiota pidetään kuitenkin ensimmäistä versiota merkityksettömämpänä, ja vain Dardanuksen bassoaaria "Lieux funestes" on saanut pysyvän sijan oopperalaulajien repertuaarissa.lähde?

Oopperan tekstiä on usein syytetty naiiviksi. Yleisö ei aikanaan ollut kovinkaan innostunut Rameaun sävellyksistä ja hänen aikalaisensa Jean-Baptiste Rousseau luonnehti teosta barokkimusiikiksi, joka heidän aikanaan oli hävytön toteamus.lähde?

Vuonna 1784 Antonio Sacchini otti libretton uudelleen käyttöön, mutta Nicolas-François Guillardin muokkaamana, ja sävelsi oman Dardanus-oopperansa.lähde?

Rameaun Dardanus on esitetty kolmesti 1900-luvulla: Dijonissa vuonna 1907, Pariisin oopperassa vuonna 1979 ja vihdoin vuonna 1998 konserttiversiona, kun Marc Minkowski johti teoksen äänityksen.lähde?

Roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Äänitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rameau: Dardanus, Deutsche Grammophon. Kapellimestari Mark Minkowski ja orkesterina Les Musiciens du Louvre. Keskeisissä rooleissa: Laurent Naouri, Jean-Philippe Courtis, Véronique Gens, Françoise Masset, Russell Smythe, Magdalena Kožená, Mireille Delunsch, Jean-Louis Bindi sekä John Mark Ainsley. Äänitysvuosi 2002.
  • Rameau: Dardanus, Erato (Warner). Kapellimestari Raymond Leppard ja orkesterina Choeur et Orchestre du Théâtre National de l'Opéra de Paris. Keskeisissä rooleissa Georges Gautier (Dardanus), Frederica von Stade (Iphise), Christiane Eda-Pierre (Vénus), Michaël Devlin (Anténor), Roger Soyer (Teucer), José van Dam (Isménor). Äänitetty 1980.
  • Rameau: Dardanus (osia), CBS. Kapellimestari Jean-Claude Malgoire ja orkesterina La Grande Ecurie et la Chambre du Roy. Keskeisissä rooleissa Jean-Claude Orliac (Dardanus), Brigitte Bellamy (Iphise), Gregory Reinhart (Anténor). Äänitetty vuonna 1980.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wasa Tidning, 18.11.1843, nro 46, s. 1. Kansalliskirjasto. Viitattu 16.07.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]