Haspansädekaisla

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Cyperus haspan)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haspansädekaisla
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Alaheimo: Cyperoideae
Suku: Sädekaislat Cyperus
Laji: haspan
Kaksiosainen nimi

Cyperus haspan
L.

Katso myös

  Haspansädekaisla Wikispeciesissä
  Haspansädekaisla Commonsissa

Haspansädekaisla (Cyperus haspan) on sarakasvien (Cyperaceae) heimoon, sädekaislojen (Cyperus) sukuun kuuluva kasvilaji. Lajinimi on joskus kirjoitettu myös muodossa Cyperus halpan.

Haspansädekaisla on yksi- tai monivuotinen heiniä muistuttava kasvilaji. Kasvaessaan yksivuotisena sen juuret ovat ohuita ja rihmamaisia, mutta monivuotisena se kasvattaa lyhyehköjä juurakoita. Varret voivat kasvaa yksittäin tai mättäinä ja ne kasvavat 10–60 cm korkeiksi.

Haspansädekaisla kasvaa monenlaisilla kosteilla sekä kuivemmilla kasvupaikoilla, kuten harvapuustoisissa metsissä, vuorten rinteiden heinikkomailla, jokien ja purojen varsilla, soilla, joutomailla, tienvarsilla sekä riisipelloilla ja muilla viljelysmailla. Lajia tavataan merenpinnan tasosta aina noin 1600 metrin korkeuteen asti. Laji kasvaa luonnossa trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla suuressa osassa Afrikkaa ja sieltä Aasian läpi Australiaan yltävällä alueella.

Haspansädekaisla on tavallinen rikkaruoho tropiikin ja subtropiikin viljelysmailla, mutta lajia on myös kerätty luonnosta paikallisesti joihinkin käyttötarkoituksiin; esimerkiksi jotkin heimot Itä-Afrikassa ovat valmistaneet kasvista kaliumpitoisia suoloja. Suola valmistetaan suodattamalla vettä lajin tuhkan läpi ja haihduttamalla sitten vesi pois, jolloin jäljelle jää veden tuhkasta liuottama kaliumsuola. Lajin eri osia on myös käytetty erilaisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin ja lajin varsia on käytetty punontatöihin, kuten mattoihin ja koreihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cyperus haspan IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]