Curta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Curta -laskin.
Osittain purettu Curta -laskin.

Curta on maailman pienin, käteen sopiva mekaaninen laskukone t. laskin, jolla voidaan suorittaa kymmenjärjestelmässä yhteen- ja vähennyslaskuja, kerto- ja jakolaskuja sekä muita funktioita, jotka voidaan muuntaa tai likiarvoistaa (estimoida) edellä mainituiksi[1] laskutehtäviksi. Laskukone perustuu sylinterimuotoiseksi rakennettuun yhteen/vähennys-rumpulaskuriin.

Laskukoneen keksi Curt Herzstark ollessaan vankina Buchenwaldin keskitysleirissä. Niitä valmisti liechtensteinilainen Contina AG Mauren -yhtiö. Curta -laskukoneiden valmistuksen päättyessä marraskuussa 1970 niitä oli valmistettu arviolta 140 000 kappaletta; 80 000 Type I ja 60 000 Type II[2] mallia. Curta ei siis ole ollenkaan harvinainen, mutta muista laskimista poiketen kiinnostaa myös tavallisia ihmisiä. Tästä syystä Curtan myyntihinta on sen mekaniikkaan nähden korkea. Erityisesti alemmissa kuntoluokissa hinnat ovat tosin alkaneet laskea 2010-luvulle tultaessa.

Curtaa käyttivät Suomessakin monet kannettavaa laskinta tarvitsevat kuten rallikuskien kartanlukijat, metsäarvioijat ja vakuutustarkastajat.

Tyypit ja mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Curtalaskimet voidaan jakaa kahteen päätyyppiin niiden laskentakapasiteetin mukaan. Tyyppi-I:n lukurekisteri (kerrottava) on 8 numeroa, kierroslaskuri (kertoja) 6 numeroa ja tuloslaskuri 11 numeroa, kun tyyppi-II:ssa vastaavat ovat 11, 8 ja 15 numeroa. Molemmat tyypit jakautuvat vielä erilaisiin malleihin värin ja materiaalin mukaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]