Courier 1B

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Courier 1A -satelliitti.

Courier 1B oli maailman ensimmäinen aktiivinen tietoliikennesatelliitti. Se laukaistiin 4. lokakuuta 1960. Sen rakensi Palo Altossa toiminut Philco-yhtiön Western Development Labs -osasto. Laboratorio oli yksityistetty Yhdysvaltain armeijan tutkimuskeskus, Army Fort Monmouth Laboratories. Yhtiö on sittemmin fuusioitunut muihin yhtiöihin ja on vuonna 2010 osa Space Systems/Loral -ryhmää yhdysvaltalaisessa Loral Space & Communications -tietoliikenneyhtiössä.

Satelliitin oli kehittänyt U.S. Army Signal Corps, joka rakensi syyskuussa 1958 tuhoutuneen Courier 1A -satelliitin. Courier oli puolestaan jatkoa Project SCORElle, joka oli laukaistu vuonna 1958.

Satelliitissa oli 19 000 aurinkokennoa ja se oli ensimmäinen satelliitti joka käytti nikkeli-kadmium-akkuja. Satelliitin tiedonsiirtonopeus oli 55 000 bit/s. Satelliitti joko välitti tai lähetti satelliittiin asennetulta nauhoitukselta Yhdysvaltain presidentin Dwight Eisenhowerin puheen YK:lle.

Satelliitti lakkasi toimimasta 17 päivässä. Se lensi noin 1 000 km korkealla radalla. Se laukaistiin Thor-Able-kantoraketilla Cape Canaveralista.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]