Colectivo (Venezuela)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Colectivos)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Naamioituneet moottoripyöräilijät liitteään Venezuelassa usein colectivoihin.[1][2][3]

Colectivo (Venezuela) (espanjaa, suomeksi "kollektiivi", monikko colectivos) on kansalaisjärjestö, jollaisia syntyi Venezuelaan Hugo Chávezin bolivariaalisen vallankumouksen tuloksena. Colectivo voi olla esimerkiksi lähiön asukasjärjestö, harrastusyhdistys tai puolisotilaallinen järjestö. Puolisotilaalliset, väkivaltaiset colectivot ovat antaneet koko käsitteelle huonon maineen.

Puolisotilaalliset colectivot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venezuelan puolisotilaalliset kaupunkijärjestöt voidaan johtaa 60-luvun hallitusta vastaan toimineisiin vasemmistosisseihin. Presidentti Hugo Chávez perusti "Bolivariaaniset piirit" vuonna 2001. Nämä muistuttivat Kuuban vallankumouksen puolustuskomiteoita ja Panaman arvokkuuspataljoonia. Tunnetuimpia ainakin osin puolisotilaallisia colectivoja ovat La Piedrita ja Tupamaros, jotka olivat vuonna 2010 taistelussa keskenään.

Moottoripyörillä liikkuvat, hallitusta tukeneet aseistautuneet colectivot ovat osallistuneet mm. rikollisuuden vastaiseen taisteluun ja mielenosoitusten kukistamiseen. Esimerkiksi tupamarot "puhdistavat" kuolemanpartioiden tavoin valvontaansa saamiaan Caracasin lähiöitä rikollisista.

Mutta yhtä hyvin puolisotilaallisia colectivoja kuvataan aseistautuneiksi rikollisjengeiksi, jotka usein liikkuvat moottoripyörillä. Jotkut puolisotillaalliset colectivot ovat sekaantuneet huumekauppaan. Kun colectivo valtaa jonkun alueen, se tappaa rikollisista niskuroijat ja pistää muut maksamaan suojelurahaa. Venezuelan presidentti Nicholas Maduro laillisti colectivot auttamaan hallitusta mm. ruoanjakelussa ja protestien kukistamisessa toukokuussa 2016[4]. Puolisotilaallisia colectivoja voi verrata moottoripyöräjengeihin, punakaarteihin tai Iranin vallankumouskaarteihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]