Church of the SubGenius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
pastori Ivan Stang J. R. "Bob" Dobbsin kuvalla varustetussa saarnastuolissa

Church of the SubGenius on 1970-luvun lopussa Yhdysvalloissa perustettu parodiauskonto tai meemi, jonka keräsi suosiota Internetissä 1990-luvulla.

Uskonnon perustivat Ivan Stang (s. Douglas St. Clair Smith, 1953) ja Philo Drummond. Kirkon pääpiirteet muodostuivat 1978 ja 1979. Varhaisin kirkon toiminta oli pamfletti Sub Genius Pamphlet #1, jota levitettiin Teksasissa vuonna 1980.[1] Dokumentti ennusti maailmanloppua ja manasi kuolemaa lukijoilleen. Pamfletti haukkui kristinuskon jumalakäsitystä ja New Age -liikkeen käsityksiä.

Stang, Dr. Philo Drummond (s. Steve Wilcox) ja Dr. X (oik. Monte Dhooge) perustivat SubGenius Foundation -säätiön, joka on julkaissut kirkon virallisia opetuksia ja Stangin muita kirjoituksia ja sarjakuvia.

Virallisena oppikappaleena on Stangin kirjoittama kirja The Book of the SubGenius: Being the Divine Wisdom, Guidance, and Prophecy of J.R. "Bob" Dobbs, High Epopt of the Church of the SubGenius, Here Inscribed for the Salvation of Future Generations and in the Hope that Slack May Someday Reign on This Earth vuodelta 1983.[2]

Kirkon verkkosivusto avattiin 1993. Lisäksi kirkolla on radio-ohjelma The Hour of Slack, jota on tuotettu vuodesta 1985 lähtien yli 2000 jaksoa ja esitetty useilla radioasemilla.[3]

Opetukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myyntimies J. R. "Bob" Dobbs perusti kirkon 1953 saatuaan vision JHVH-1 -jumalalta, jonka näki rakentamassaan televisiossa. Hän otti telepaattisesti yhteyttä Drummondin vuonna 1972 ja myöhemmin tapasi tämän, jonka jälkeen Drummond vakuutti Stangin liittymään kirkkoon. Dobbs salamurhattiin San Franciscossa vuonna 1984, mutta kirkon mukaan hän on palannut useita kertoja sittemmin.

Kirkon mytologiaan kuluu monimutkainen järjestelmä jumalia, avaruusolentoja ja mutantteja. Oppiin kuuluu lukuisia salaliittoteorioita, joiden taustalla kerrotaan olevan yksi suuri salaliitto. Keskeinen jumala on JHVH-1, joka antoi Dobbsille yliluonnollisen tiedon menneestä ja tulevasta.

Salaliiton palveluksessa olevien kerrotaan estävän kirkon jäseniä "Slackista", joka on kirkon jäsenten tavoite (kääntyy suunnilleen sanaksi vetelehtiminen), mutta jota ei tarkasti määritellä, joskin Dobbsin sanotaan olevan sen ruumiillistuma. Salaliitto yrittää estää pääsemästä tähän tavoitteeseen. Slackin sanotaan takaavan kirkon jäsenille vapaa ja mukava elämä ilman työntekoa tai vastuita. Ihmiset, jotka eivät ole kuulleet "Bob":ista päätyvät helvettiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]