Christopher Cockerell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Christopher Cockerell
Cockerell vuonna 1976
Cockerell vuonna 1976
Henkilötiedot
Syntynyt4. kesäkuuta 1910
Kuollut1. kesäkuuta 1999 (88 vuotta)
Kansalaisuus  Iso-Britannia
Koulutus ja ura
Tutkinnot Peterhouse, Gambridge
Tunnetut työt Ilmatyynyalus
Palkinnot Royal Societyn jäsenyys
RDI
Elmer A. Sperry Award
Royal Medal (1966)
Albert Medal (1966)

Sir Christopher Sydney Cockerell CBE RDI FRS[1] (4. kesäkuuta 19101. kesäkuuta 1999) oli englantilainen insinööri, joka tunnetaan parhaiten ilmatyynyaluksen keksijänä.

Varhainen elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cockerell syntyi Cambridgessä, jossa hänen isänsä Sir Sydney Cockerell oli Fitzwilliam-museon kuraattori, joka oli aiemmin toiminut William Morrisin sihteerinä. Christopher osallistui St Faith'sin preppauskouluun. Hän sai koulutuksen Greshamin koulussa ja hän opiskeli sen jälkeen Peterhousen yliopistossa tekniikkaa. Hän palasi myöhemmin Cambridgeen opiskelemaan elektroniikkaa.[2]

Palattuaan Cambridgen yliopistoon opiskelemaan elektroniikkaa, hän siirtyi työskentelemään radiotutkimusyhtiöön. Vuonna 1935 hän meni töihin Marconi-yhtiöön, ja pian sen jälkeen hän meni naimisiin Margaret Elinor Belshamin kanssa. Toisen maailmansodan jälkeen Christopher osallistui useiden erittäin hienostuneiden laitteiden kehittämiseen.

Poistuttuaan Marconi-yhtiöstä Christopher osti Ripplecraft Ltd:n ja pienen Norfolkin vene- ja asuntovaunujen vuokrausyrityksen hänen appiukon perinnöllä. Yritys tienasi vähän rahaa, ja hän alkoi miettimään millä hän saisi veneet kulkemaan nopeammin. Thornycroft-yritys johti hänet heidän aikaisempaan työhön, jossa pieni moottori oli osittain nostanut pienen aluksen vedestä.

Cockerellin suurin keksintö, ilmatyynyalus, kasvoi tästä työstä. Hänelle selventyi se, että jos koko vene nostetaan vedestä, niin veneellä ei ole käytännössä vetoa. Tämän hän arvioi antavan veneelle kyvyn saavuttaa paljon suurempi enimmäisnopeus kuin mitä aikaisempien veneiden avulla voitaisiin saavuttaa. Hän oli saanut vuoteen 1955 mennessä ensimmäisen toimivan mallin balsapuusta ja haki ensimmäisen patentin ilmatyynyalukselle.[3]

Muistomerkki Sir Christopher Cockerellille

Myöhempi elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myöhemmässä elämässä Cockerell kehitti monia parannuksia ilmatyynyalukseen ja keksi useita muita sovelluksia ilmatyynyperiaatteelle, kuten ilmatyynyjuna.

Hän osallistui moniin ilmatyynyaluksiin liittyviin tapahtumiin, kuten useiden ilma-alusten ilmoittamiseen Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Lyhyen sairauden jälkeen Christopher Cockerell kuoli Hythessä, Hampshiressä 1. kesäkuuta 1999.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sir Christopher Sydney Cockerell, C.B.E., R.D.I. 4 June 1910 — 1 June 1999 royalsocietypublishing.org. Viitattu 9.5.2020. (englanniksi)
  2. Sir Christopher Cockerell web.archive.org. Viitattu 9.5.2020. (englanniksi)
  3. GB 854211 worldwide.espacenet.com. Viitattu 9.5.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Christopher Cockerell