Cholet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Cholet
Perustiedot
Valtio:  Ranska
Région: Pays de la Loire
Departementti: Maine-et-Loire
Pinta-ala: 87,47 km²
Asukasluku: 54 632[1] (2006)
Asukastiheys: 624,6 as./km²
Kaupunginjohtaja: Gilles Bourdouleix
2008–2014
Kotisivu: [1]
Cholet'n vaakuna
Notre-Damen kirkko

Cholet on ranskalainen kaupunkikunta, joka sijaitsee Maine-et-Loiren departementissa ja Pays de la Loiren alueella. Se on osa historiallista Maudesin aluetta.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cholet sijaitsee Maine-et-Loiren äärimmäisessä lounaisnurkassa. Alueella on kohtalaisia ylänkömuodostelmia, sillä sen keskikorkeus on 124 metriä merenpinnasta ja se muodostuu kaupungin kohdalla 63 metriä merenpinnasta olevasta matalimmasta kohdasta ja korkeimmillaan alue on 184 metriä merenpinnasta.

Kaupungin ilmasto on sekoitus merellistä ja ylängön ilmastoa, joka pysyy kohtalaisen lauhkeana ympäri vuoden.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin nimi tulee latinan sanasta coletum, joka puolestaan merkitsee kaalia. Alueelta onkin tehty merkittäviä historiallisia kaalinviljelyyn liittyviä löytöjä.

Myös suola on näytellyt merkittävää roolia kaupungin historiassa, ja vuonna 1343 Ranskan kuningas Filip VI sääti siitä valtion monopolin ja määräsi tunnetun ja pahennusta herättäneen suolaveron eli gabellein. Kaupungista tuli tämän myötä eräs keskeinen suolahallinnon paikka.

Kaupungin taloudellisen kasvun syy oli kuitenkin tekstiiliteollisuuden voimakas nousu koko vanhan kuningasvallan aikana. Kuitenkin 1800-luvulla tekstiiliteollisuuden koneistumisen aikana siirtyi kaupungin teollisuuden pääpaino kenkäteollisuuteen ja näin siitä tuli pelastus työttömiksi joutuneille tekstiiliteollisuuden kutojille.

Nykyisin kaupungin ongelma on merkittävän kolmannen toimialan puuttuminen, eli palvelujen tuotanto ei ole pystynyt korvaamaan käytöstä poistuneita koneita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Résultats du recensement de la population 2006 Institut National de la Statistique et des Études Économiques. Viitattu 27. heinäkuuta 2009. (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Cholet.