Charleyn täti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alfred Bryan, karikatyyri W. S. Penleystä Charleyn tätinä.

Charleyn täti (Charley's Aunt) on brittiläinen Brandon Thomasin kirjoittama farssi.

Charleyn täti oli Brandon Thomasin tilaustyönä englantilaiselle maalaiskoomikolle W. S. Penleylle tekemä näytelmä. Thomas kirjoitti ensimmäisen version kahdessa kuukaudessa ja luki sen Penleylle, jota nauratti niin että hän putosi tuolilta ja jäi avuttomana lattialle makaamaan. Mutta lontoolaisia teatterinjohtajia ei näytelmä ilahduttanut yhtä paljon, vaan kaikki palauttivat sen. Penley ja Thomas olivat kuitenkin varmoja, että teatteriväki oli väärässä ja että näytelmä oli todellinen kultakaivos. He hankkivat rahoittajia ja alkoivat esittää näytelmää maaseudulla. Charleyn täti sai kantaesityksensä helmikuussa 1892 Bury St. Edmundsissa Suffolkissa noin 150 km Lontoosta pohjoiseen. Näytelmä oli todellakin menestys.

Joulukuussa 1892 heidän onnistui saada näytelmä Lontooseen Royalty Theatreen, josta se siirtyi suurempaan Globe-teatteriin. Charleyn täti oli yleisömenestys, ja sitä esitettiin loppuunmyydyille katsomoille neljä vuotta. Lokakuussa 1893 se sai ensiesityksensä Yhdysvalloissa Standard Theatressa New Yorkissa, ja "tätinä" oli Etienne Giradot. Näytelmän pohjalta tehtiin ensimmäinen elokuva 1925, ja siinä oli pääosassa Charlie Chaplinin veli Sydney Chaplin. Sen jälkeen on tehty useita elokuvaversioita.

Näytelmä on käännetty lukemattomille kielille. Suomeksi se ilmestyi painettuna 1906 Yrjö Weilinin kustantamana.

Ylioppilas Charley ja hänen hyvä ystävänsä Jack ovat rakastuneet saituri Mr. Spettiguen kahteen holhokkiin. Jotta he voisivat seurustella rauhassa tyttöjen kanssa, he taivuttelivat lordi Babberlyn pukeutumaan Charleyn tädiksi, joka on tullut käymään Brasiliasta ("sieltä missä asuu apinoita") ja voisi toimia "esiliinana". Mutta Mr. Spettigue rakastuu valetätiin – ja samassa tuleekin paikalle oikea täti...

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Charleys Tant