Charles Durning

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Charles Durning toukokuussa 2008.

Charles Durning (28. helmikuuta 192324. joulukuuta 2012 Highland Falls, Yhdysvallat)[1] oli yhdysvaltalainen näyttelijä.

Ennen näyttelemistä Durning opiskeli klassista tanssia ja toimi tanssinopettajana. Toisessa maailmansodassa hän palveli Yhdysvaltain 1. jalkaväkidivisioonassa (joka tunnetaan myös nimellä The Big Red One) ja osallistui muun muassa Normandian maihinnousuun 6. kesäkuuta 1944. Hän haavoittui sodan aikana kolmesti ja hänet palkittiin useilla mitaleilla.

Näyttelijänuransa Durning aloitti teatterissa. Hän näytteli yli 30 näytelmässä ja voitti Tonyn Broadway-tuotannosta Kissa kuumalla katolla vuonna 1990.

Hän aloitti uransa televisiossa 1963. Durning näytteli pääsääntöisesti sivurooleja lähes 200 elokuvassa ja televisiosarjassa. Mel Brooksin elokuvassa Ollako vai eikö olla – siinä leffa! (1983) hän näyttelee eversti ”Keskitysleiri” Erhardtia. Hänet nimettiin muun muassa tästä roolista Oscar-ehdokkaaksi. Viime vuosinaan hän näytteli päähenkilö Tommy Gavinin isää televisiosarjassa Asema 62. 2000-luvun elokuvarooleista tunnetuin lienee korruptoitunut ja pahansisuinen kuvernööri Pappy O’Daniel Coenin veljesten elokuvassa Voi veljet, missä lienet? (2001). Toinen miltei samanlainen rooli oli elokuvassa Texasin paras pikku porttola, josta hän kohosi toisen kerran Oscar-ehdokkaaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]