Chachapoyas-intiaanit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chachapoyas-kulttuurin alue.

Chachapoyas-intiaanit elivät pohjoisen Perun vuoristossa ennen inkoja ja inkojen aikoihin. Chachapoyilta on jäänyt kaupunkeja, joita on löydetty espanjalaisvalloitusten jälkeen.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chachapoyas-intiaaneista on olemassa vain vähän arkeologisia todisteita, koska haudanryöstäjät ovat vieneet mennessään suuren osan muumiosta. Chachapoyas-intiaanien alue on ollut asutettuna 200 jaa., niin kulttuurin oletetaan kehittyneen noin vuoden 800 jaa. tienoilla. Suurimpia löydettyjä asutuskeskuksia ovat Gran Pajaten ja Kuélap.

Noin 3 kilometriä korkean Kuélapin kallio tasanteilta on löydetty satoja hautoja. Kuélapin linnoitus on chahapoyien rakentama. Etelä-Amerikan suurin linnoitus osoittaa, että chachapoyat olivat taitavia insinöörejä. Linnoituksen neljä sisääntuloaukkoa on suunniteltu niin kapeaksi että niistä mahtui vain ihminen kerrallaan, joka helpottaa vartioimista ja linnoituksen suojaamista. Linnoitukset ovat saattaneet syntyä puolustustarpeisiin huari-heimoja vastaan.

Suurin chachapoyan-intiaanien museo on Leymebamban museo. Se sai alkunsa yhdestä suurimmasta Chachapoyan-intiaani löydöstä Laguna de los condoresissa. Löytö tehtiin vuonna 1996. Yhdestä, lähes luoksepääsemättömästä luolasta kallion jyrkänteeltä, löydettiin 219 koskematonta palsamoitua muumiota. Mutta miksi ruumiit olivat palsamoituja, kun Kuélapissa niitä ei oltu palsamoitu. Vastauksen kertoo radiohiiliajoitus joka ajoittuu inkavalloituksen jälkeiselle puolelle. Muumiointitapa on chacnapoyan-intiaanien ja inkojen välinen risteytys.

Vuonna 1475 inkojen päällikkö Túpac Inca Yupanqui löi chachapoyat vuodessa suurella ylivoimalla. Useat inkojen valloittamat alueet oli luovutettu ylivoiman edessä. Chachapoyat sen sijaan taistelivat miltei viimeiseen mieheen, sillä he eivät olleet tottuneet johtajiin tai kuninkaisiin omassa demokratiassaan. Estääkseen kapinoinnin inkat karkottivat kaikki nuoret sotilaat, vaikkakin kapinointia tapahtui vielä vuosia.

Lähes ainoat kirjalliset todisteet ovat espanjalais-valloittajien aikaisissa kirjoissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. JIM D HISTORIA: Intiaanien salaisuuksia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]