Chaîne des Rôtisseurs

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paistinkääntäjien Veljeskunnan vaakuna.

Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs eli Paistinkääntäjien Veljeskunta on kansainvälinen, alkuaan ranskalainen, gastronominen järjestö. Sen päämaja on Pariisissa.

Järjestön historia ulottuu vuoteen 1248, jolloin Ludvig Pyhä antoi julistuksen erilaisten mestarikiltojen perustamisesta. Ranskan vallankumous keskeytti järjestön toiminnan aina vuoteen 1950 asti, jolloin se perustettiin uudelleen. Nykyään järjestö on levinnyt yli 80 maahan ja sillä on lähes 25 000 jäsentä.[1]

Suomessa on runsas 90 kilpiravintolaa tai muuta Paistinkääntäjien hyväksymää kilpiyritystä,[2] jotka voivat käyttää järjestön vaakunaa tarjoamansa ruoan ja palvelun korkean tason merkkinä.

Järjestön toiminta keskittyy muun muassa gastronomiaan, ruokakulttuurin vaalimiseen ja ruokailutapojen kunnioittamiseen. Järjestön tavoitteena on maailmanlaajuisesti saattaa yhteen gastronomiasta kiinnostuneet harrastelijat ja ammattilaiset. Toimintaan liittyy olennaisena osana myös juomat; viinit, vedet, viinat ja oluet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Welcome Chaîne des Rôtisseurs, chainedesrotisseurs.com. Viitattu 4.12.2017. (englanniksi)
  2. Arkistoitu kopioKilpiyritykset Suomessa Paistinkääntäjät ry, rotisseurs.fi. Arkistoitu 5.12.2017. Viitattu 4.12.2017. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]