Carcassonne: Kivikausi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Carcassonne: Kivikausi
CarcassonneKivikausi.jpg
Suunnittelija Klaus-Jürgen Wrede
Julkaisija Hans im Glück
Julkaisuvuosi 2002
Pelaajia 2–5
Ikäsuositus 10+
Pelin kesto 30–60 min
Monimutkaisuus matala
Strategisuus keskitasoa
Satunnaisuus keskitasoa

BoardGameGeek

Lopuillaan oleva Carcassonne: Kivikausi -peli. Etualalla pisteenlaskulauta.

Carcassonne: Kivikausi (saks. Carcassonne – Die Jäger und Sammler) on Carcassonne-sarjaan kuuluva lautapeli. Alkuperäisen Carcassonnen tavoin pelissä on helposti ja nopeasti omaksuttavat säännöt. Peruspeliin verrattaessa tähän peliin on valmiiksi luotu sellaisia pelinkulkuun vaikuttavia elementtejä, jotka alkuperäisessä versiossa saavutetaan vasta lisäosien avulla. Lisäksi pisteiden lasku tapahtuu käyttäen hieman eroavaisia sääntöjä. Pelin on suunnitellut alkuperäisenkin Carcassonnen suunnitellut Klaus-Jürgen Wrede ja se julkaistiin 2002.

Pelissä rakennetaan kivikautista maailmaa asettelemalla pelilaattoja pelipöydälle. Pelin edetessä laatoista rakentuu jokia, metsiä ja niittyjä. Jokilaatoissa voi olla järviä, joissa on kaloja, ja jokilaatat muodostavat vielä vesistöjä. Pelaajalla on käytettävissään kahdenlaisia pelinappuloita: seitsemän seuraajaa ja kaksi majaa.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin alussa pelialueelle laitetaan aloituslaatta, minkä jälkeen ensimmäisenä vuorossa oleva pelaaja ottaa laattapakasta pelilaatan. Pelilaatta tulee sitten asettaa pelialueelle siten, että laatan yksi sivu on kiinni aloituslaatan sivussa sääntöjen mukaisesti. Tämän jälkeen pelaaja päättää, haluaako hän sijoittaa yhden käytettävissä olevista pelinappuloistaan asettamalleen laatalle sopivaksi katsomaansa kohtaan. Seuraajan voi laittaa joko joelle kalastajaksi, metsään keräilijäksi tai niitylle metsästäjäksi. Majan voi asettaa vain joelle tai järvelle. Tällöin kyseinen resurssi on varattu kyseiselle pelaajalle, eivätkä muut pelaajat saa laittaa omia pelinappuloitaan kyseiselle resurssille sen laajetessa pelialueen mukana (poikkeuksena majan saa laittaa joelle, jossa on vastapelaajan seuraaja ja päinvastoin, maja varaa sen vesistön jolla se on). Tämän jälkeen vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle ja hän ottaa uuden laatan pakasta ja asettaa sen samoin osaksi pelialuetta ja harkitsee pelinappulan asettamista asettamalleen laatalle.

Pelin edetessä pelialueella valmistuu jokia sekä metsiä, jotka pisteytetään sille pelaajalle, jolla on seuraaja kyseisessä resurssissa. Valmistunutta resurssia varannut seuraaja siirtyy takaisin pelaajan varastoon ja voidaan käyttää uudelleen. Jos kahdella tai useammalla pelaajalla on seuraajia kyseisissä resurssissa (erilliset resurssit voivat kasvaa yhdeksi ja samaksi resurssiksi), se jolla on eniten seuraajia resurssilla, kerää pisteet. Jos taas seuraajia on yhtä monta, kaikki saavat resurssista täydet pisteet. Mikäli seuraajaa ei valmistuneessa resurssissa ole, pisteitä ei jaeta. Valmistuneessa metsässä voi olla kultahippu, saa metsän valmistanut pelaaja vetää bonuslaatan bonuslaattapakasta ja pelata sen saman tien pelialueelle noudattaen tavallisten pelilaatojen asettelusääntöjä.

Niityt ja vesistöt pisteytetään vasta kunnes kaikki käytettävissä olevat pelilaatat on käytetty, jolloin peli päättyy ja suoritetaan lopullinen pistelasku. Näin ollen niityille asetetut seuraajat ja vesistöihin laitetut majat säilyvät asetetulla paikallaan pelin loppuun saakka. Lopullisessa pistelaskussa jätetään kaikki keskeneräiset joet ja metsät pisteyttämättä. Eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa.

Versiot ja lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutustu eri Carcassonne-versioihin peruspelin sivulla.

Kivikausi-versioon on saatavilla tällä hetkellä yksi lisäosa, joka on Suomessa julkaistu Perus-Carcassonnelle kootun, Kreivi ja Kuningas -lisäosan mukana. Siinä kivikauteen tulee lisää viisi erikoispelilaattaa, joista pelaajat valitsevat yhden laatan (kaksinpelissä kaksi laattaa) sattumanvaraisesti itselleen.

Laatat ovat:

  • Tietäjä - pelaaja saa ottaa omalla vuorollaan yhden seuraajan keskeneräisestä resurssista ja palauttaa sen varastoonsa.

Seuraavat neljä laattaa voidaan pelata pelialueelle pakasta vedetyn pelilaatan sijasta:

  • Tähystäjä - Pelattuaan laatan pelialueelle pelaaja seuraavilla vuoroillaan voi hylätä saamansa pelilaatan ja ottaa uuden laatan pakasta. Hylätty laatta siirretään laattapinon pohjimmaiseksi.
  • Metsästäjä sillalla - Pelataan pelialueelle, jonka jälkeen joen molemmilla puolilla olevat niityt katsotaan yhdeksi ja samaksi niityksi.
  • Kanootti - Pelataan osaksi vesistöä. Jokaisen vesistöön kuuluvan joen valmistuessa, kanootin omistaja saa yhtä monta pistettä, kuin vesistön suurimmassa kalajärvessä on kaloja.
  • Maatalous - Pelataan osaksi niittyä. Pelin lopussa pelaaja saa yhden pisteen jokaisesta niityn laatasta, mutta niityn eläimistöstä ei saa pisteitä.