Mäkikello

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Campanula collina)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mäkikello
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Asterales
Heimo: Kellokasvit Campanulaceae
Alaheimo: Campanuloideae
Suku: Kellot Campanula
Laji: collina
Kaksiosainen nimi

Campanula collina
Sims

Katso myös

  Mäkikello Wikispeciesissä
  Mäkikello Commonsissa

Mäkikello (Campanula collina) on kellokasvien (Campanulaceae) heimoon, kellojen (Campanula) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on Kaukasuksen alueelta kotoisin oleva monivuotinen ja ruohovartinen kellolaji, jota käytetään myös koristekasvina.

Mäkikello kasvaa noin 20–30 cm korkeaksi. Se muodostaa mättäitä, ja sen varret ovat kasvutavaltaan pystyjä. Tyvilehdet ovat puikeita, noin 5–8 cm pitkiä, tummanvihreitä, pehmeäkarvaisia ja hammaslaitaisia. Varsilehdet ovat tyvilehtiä pienempiä ja suikeita. Mäkikellon kukat ovat kellomaisia, nuokkuvia, tummanvioletinsinisiä. Kukat sijaitsevat yksittäin tai yksipuoleisena terttuna. Mäkikello kukkii kesä–heinäkuussa.

Puutarhassa mäkikello kasvaa parhaiten täydessä auringon valossa tai puolivarjossa olevilla kasvupaikoilla, joiden maaperän happamuus on neutraali tai hieman emäksinen. Mäkikello vaatii säännöllistä kosteutta. Mäkikello leviää hyvissä kasvuolosuhteissa juuriensa avulla kasvullisesti sekä siemenistä, mutta ei yleensä leviä hallitsemattomasti. Kukkavarsien leikkaamisella kukinnan jälkeen voi ehkäistä leviämistä siementen kautta. Mäkikellon mättäät on jaettava joka kolmas tai neljäs vuosi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]