Calpen ketunmetsästys

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
George Cole, Calpen metsästysseurue kokoontuu Cork Woodsissa, 1800-luku

Calpen ketunmetsästys oli Gibraltarilla yli sadan vuoden ajan järjestetty kettujahtitapahtuma. Se oli merkittävä seurapiiritapahtuma ja brittiläisen kulttuurin ilmentymä kaukaisella Britannian merentakaisella alueella. Se oli harvinainen myös siviilihenkilöiden järjestämänä tapahtumana Gibraltarilla, joka toimi lähinnä laivastotukikohtana.

Ketunmetsästykseen johtaneet tapahtumat alkoivat, kun varuskunnan sotilaspastori tuotatutti Gibraltarille parin metsästyskoiria vuonna 1812.[1] Nämä koirat oli tarkoitettu hankkiutumaan eroon ketuista, jotka olivat vaivaksi niemimaan puutarhoissa ja kanatarhoissa. Pian muutkin siviilit tuottivat metsästyskoiria omalla kustannuksellaan.[2] Koirien kasvatusta varten perustettiin kennel, ja pian niitä oli tarpeeksi metsästystapahtuman järjestämiseksi.[1] Metsästysseurue kutsui itseään nimellä Civil Hunt, "siviilien metsästysseura", ja teetti siniset univormut joissa oli hopeanapit. Ennen pitkää varuskunnan upseerit ottivat tärkeät tehtävät metsästysseurassa, ja sen nimeksi muutettiin Calpe Hunt. Metsästysasut vaihdettiin punaisiksi.[2]

Metsästysseurue järjesti kettujahteja kaksi kertaa viikossa metsästyskauden ajan eli marraskuusta maaliskuuhun. Jahdit järjestettiin Espanjan puolella Gibraltarin lähistöllä. Pisimmät matkat olivat 14 mailia (noin 22 km).[2] Metsästys oli sosiaalinen ja urheilutapahtuma, ei enää haittaeläinten tuhoamista. Itse asiassa ketut kävivät alueella ajoittain niin harvinaisiksi, että niitä piti tarhata tai tuottaa Englannista jotta metsästysretkiä voitiin järjestää. Joidenkin espanjalaisten silmissä rajan yli suuntautuneilla retkillä nähtiin myös sotilaallista merkitystä.[3]

Jahdit jatkuivat vuoteen 1939 asti.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Ferguson G: Hounds are Home. The History of the Royal Calpe Hunt.. Springwood Books., 1979. ISBN 9780905947235. esittely ABE-books sivuilla (viitattu 4.11.2012).
  2. a b c Horse Riding - The Calpe Hunt in Gibraltar Andalucia.com. Viitattu 4.11.2012.
  3. Pablo Larios and the Royal Calpe Hunt as Markers of Transborder Activities Between Gibraltar and Spain During the 19th and 20th Centuries (PDF) Historia Contemporánea 41: 345-371. Viitattu 4.11.2012. (espanjaksi) (englanniksi)