Bump-stock

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bump-stock tai bumb-fire on ampumatekniikka, jossa puoliautomaattisen kiväärin rekyyliä hyödynnetään niin, että sen tulinopeutta saadaan kasvatettua. Ampuja työntää asetta tukikädellään eteenpäin ja liipasinsormi pysyy paikallaan. Näin liipasimen kontaktia liipasinsormeen saadaan nopeutettua. Muilla kuin hyvin lyhyillä etäisyyksillä osumatarkkuus kärsii merkittävästi. Tekniikkaa voi käyttää myös puoliautomaattisen pistoolin kanssa.

Lisävarustus, jota englanniksi kutsutaan nimellä bump-stock, sisältää edestakaisen liikkeen sallivan tukin ja lepotason liipasinsormelle. Vaikka varustus ei sisällä jousia, se pystyy kalifornialaisen demokraattisenaattorin Dianne Feinsteinin mukaan kasvattamaan puoliautomaattisen kiväärin tulinopeuden 400–800 laukaukseen minuutissa.[1]

Vaikka lisävarustus käytännössä tekee aseesta tulinopeudeltaan konetuliaseen, se oli 2017 laillinen myyntituote Yhdysvalloissa ja nousi uutisiin Las Vegasin joukkosurman yhteydessä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vegas Shooter Had 'Bump Stocks' To Convert Rifles to Full-Auto popularmechanics.com. 3.10.2017. popularmechanics.com. Viitattu 3.10.2017.
  2. Kokkonen, Yrjö: Las Vegasin joukkosurma: Uusimmat tiedot – mies kasvatti aseidensa tulinopeutta lisälaitteella yle.fi. 3.10.2017. Yle Uutiset. Viitattu 3.10.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Bump-fire