Bulla sublimis Deus sic dilexit humanum, et infra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paavi Paavali III

Paavi Paavali III:n Bulla sublimis Deus sic dilexit humanum, et infra oli julistus, joka kielsi Amerikan intiaanien orjuuttamisen. Bullan toimeenpanijaksi määrättiin Toledon arkkipiispa. Bullan määräysten rikkojia uhkasi kirkonkirous.

Intiaaneilla on oikeus sakramentteihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vapauden ja omistamisen oikeuden lisäksi paavin bulla takasi intiaaneille oikeuden sakramentteihin. Afrikan mustiin verrattuina intiaanit olivat erikoisasemassa, sillä vaikka afrikkalaisten järjellisyyttä ei koskaan ollut asetettu kyseenalaiseksi, heillä ei kuitenkaan ollut vapautta paavin tarkoittamassa mielessä. Paavin kirje oli selkeä, eikä sen tulkinnasta syntynyt riitoja, mutta sen soveltaminen vallitsevaan käytäntöön oli vaikeata. Papistolla oli kuitenkin tehokkaana mahdollisuutenaan julistaa paavin määräysten rikkojat kirkonkiroukseen. Piispa Las Casas kieltäytyi antamasta ehtoollista paavin käskyä pahiten rikkoneille. Tämä oli eräs syy encomenderojen kaunaan tarmokasta Las Casasia kohtaan.

Sääntökunnat ovat erimielisiä suhteessaan intiaaneihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fransiskaanien historioitsija Gerónimo Mendieta sivuuttaa paavin bullan kohtalaisen lyhyellä maininnalla. Sääntökuntien kesken vallitsi kilpailu vallasta ja kunniasta. Bulla oli paljolti dominikaanien toiminnan, eritoten Las Casasin ansiota. Fransiskaani Toríbio de Benavente, paremmin tunnettu intiaanien hänelle antamalla nimellä Motolinía, Cortésin hengellinen miekka ja Las Casasin katkera vihollinen, oli Domingo de Betanzosin kanssa jopa sitä mieltä, että intiaaneja oli siihen saakka kohdeltu hyvin. Vuonna 1524 Uuteen Espanjaan saapuneet 12 fransiskaania, johtajanaan Martín de Valencia, ymmärsivät intiaanien hankalan aseman, mutta olivat silti Cortésin miehiä. Fransiskaanien ja dominikaanien välillä oli todellisia, vallankäyttöön liittyviä riitoja. Dominikaanit saapuivat Uuteen Espanjaan vasta vuonna 1526.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sublime Deus; México a través de los siglos II. Kirjoitajana Vicente Riva Palacio. Teos ilmestyi 1800-luvun lopulla. Ote vuonna 1987 Mexicossa painetusta laitoksesta.lähde tarkemmin?
  • Bulla Sublime Deus englanninkielisenä; All Mankind is one. Northern Illinois Press 1973. Jossa myös Bernardino de Minayan osuus.lähde tarkemmin?
  • Latinaksi bulla on fransiskaanien historiankirjoittajan Gerónimo Mendietan teoksessa Historia eclesiastica Indiana. Teos on kirjoitettu 1500-luvun puolenvälin jälkeen.lähde tarkemmin?