Bugzilla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bugzilla
Kehittäjä Mozilla Foundation
Tiedot
Ohjelmistotyyppi bugiseurantaohjelma
Lisenssi MPL 2.0
Aiheesta muualla
bugzilla.org

Bugzilla on yleiskäyttöinen ohjelmointivirheiden ("bugien") raportointi- ja seurantatyökalu, jonka on kehittänyt ja jota käyttää Mozilla Foundation. Bugzilla on selainpohjainen avoimen lähdekoodinohjelma.

Bugzilla vaatii toimiakseen toimivan web-palvelimen (esimerkiksi Apachen) sekä tietokantapalvelimen (yleensä MariaDB/MySQL).[1] Kuka tahansa voi raportoida järjestelmään virheitä jotka voidaan raportoinnin jälkeen antaa tehtäväksi tietylle kehittäjälle. Jokaiselle virheelle voidaan tehdä useita tilapäivityksiä, jonka lisäksi virheen tietoihin voidaan liittää käyttäjien huomautuksia sekä esimerkkejä tilanteista, joissa virhe näkyy.

Bugzillaa käytetään myös muuhun kuin varsinaisten virheiden raportointiin; esimerkiksi mozilla.org käyttää sitä myös ominaisuuspyyntöjen keräämiseen.

Bugzilla on yksi Mozilla Foundationin ensimmäisiä julkaistuja tuotteita. Bugzillan alkuperäinen keksijä ja kehittäjä on Terry Weissman vuonna 1998. Bugzillasta haluttiin rakentaa avoimen lähdekoodin ohjelma, joka korvaisi yrityksen vanhan, talon sisäisen, bugien raportointi- ja seurantatyökalun. Ohjelma julkaistiin ohjelmointiyhteisöjen testattavaksi samana vuonna huhtikuussa ja muutaman kuukauden testaamisen ja korjaamisen jälkeen lähdekoodi julkaistiin saman vuoden elokuussa.

Bugzillan ensimmäisen version ohjelmointiin Weissman käytti TCL-ohjelmointikieltä. Weissman kuitenkin halusi vielä samana vuonna portata Bugzillan Perl-ohjelmointikielelle, koska TCL ei ollut yhtä suosittu kieli kuin Perl. Weissman halusi, että mahdollisimman moni ihminen voisi edesautttaa Bugzillan kehittämistä. Uudelle kielelle portattu versio Bugzillasta oli valmis saman vuoden syyskuussa. Tästä muutama päivä myöhemmin uusi versio julkaistiin Bugzilla 2.0 -nimellä.

Vuoden 2000 huhtikuussa Weissman lopetti Bugzilla-projektin johtamisen ja vastuu siirtyi Tara Hernadez -nimiselle ohjelmistokehittäjälle. Hän halusi antaa enemmän vastuuta Bugzillan kehittämisestä tahoille, jotka olivat jo säännöllisesti kehittäneet Bugzillaa eteenpäin. Vastuun jakaminen edesautti ohjelman kehittämistä. Hernadez ei kuitenkaan pitkään ollut Bugzilla-projektin johdossa, sillä heinäkuussa 2001, hän luopui tehtävästä ja vastuu siirtyi Dave Millerille. Hän on vielä tänäkin päivänä projektin johdossa.[2]

Bugzillan viimeisin julkaistu stabiili versio on versio 5.0.6, joka julkaistiin 9. helmikuuta 2019. Sen jälkeen ei ole julkaistu uusia versioita Bugzillasta. Yksi syy ohjelman kehityksen hiipumiselle on Perl-ohjelmointikielen laskeva suosio ja vaikeus löytää uusia tahoja kehittämään ohjelmaa. Bugzilla on kuitenkin vielä laajalti käytetty työkalu ja projektin johtajan Millerin mukaan Bugzilla on saamassa päivityksiä vielä tulevaisuudessakin.[3]

  1. 3.6.1. MySQL — Bugzilla 5.0.6 documentation bugzilla.readthedocs.io. Viitattu 13.5.2024.
  2. About Bugzilla. Viitattu 8.7.2023. (englanniksi)
  3. Tim Anderson: Bugzilla 'not dead yet' says project lead - but getting new contributors has challenges • DEVCLASS DEVCLASS. 14.12.2022. Viitattu 8.7.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]