Buddha Yodfa Chulaloke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Buddha Yodfa Chulaloke
Rama I:n patsas

Buddha Yodfa Chulaloke oli (17371809) Thaimaan kuningas ja nykyisin hallitsevan Chakri-dynastian perustaja. Hänet tunnetaan myös nimellä Rama I.

Kenraalista kuninkaaksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Burmalaisen sotajoukon hyökättyä maahan 1767 kiinalaissyntyinen kenraali Taksin pakeni joukkoineen Chaophraya-joen suulle nykyisen Bangkokin tienoille ja julistautui täällä 1772 kuninkaaksi.[1] Buddhalaiset munkit kapinoivat kuningasta vastaan ja hän lähetti kenraali Chakrin rauhoittamaan tilannetta. Chakrin pakotti useat pienet ruhtinaat vasallisuhteeseen sekä maksamaan kuninkaalle veroa.[2] Näin Thaimaan nykyisin tunnetut rajat ja laajuus alkoivat hahmottua.

Kun Taksinin väitettiin tulleen mielisairaaksi, kenraali Chakri teloitutti hänet sekä nousi valtaan 1782.[3]

Kuninkaana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rama I rakensi vanhan pääkaupungin Ayutthayan tuhouduttua täydellisesti joen toiselle puolelle oman hallintokeskuksensa, nykyisen Bangkokin. Palatsialuetta on pidetty jonkinlaisena toisintona tuhoutuneesta entisestä pääkaupungista.[4] Kuninkaan hallituskautta leimasi määrätietoinen Ayuttahayan perinteiden elvyttäminen ja kuninkaista tuli jumalakuningas.[5]

Rama I:n kuoltua häntä seurasi 1809 hänen poikansa Rama II.[6]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Heikkilä-Horn, M, Miettinen, J.O: Kaakkois-Aasia. Historia ja kulttuurit. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 2000. ISBN 951-1-15771-X.
  • Petersen, K.: Ihmiskunnan ajantieto. Suomeksi toimittanut Antero Manninen ja Pentti Papunen. Porvoo: Werner Söderström Osakeyhtiö, 1965.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Petersen, s.536
  2. Heikkilä-Horn, s.196
  3. Petersen, s.544
  4. Heikkilä_Horn, s.197
  5. Heikkilä-Horn, s.223
  6. Petersen, s.582
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Buddha Yodfa Chulaloke.