Budapestin kylpylät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Termaalikylpylät eli lämminvesikylpylät Budapestissa ovat suosittuja turistikohteita sekä yleisiä mukavuuksia kaupungin asukkaille. Yksi syy siihen, että roomalaiset ensin asuttivat alueen heti Tonavan länsipuolella ja perustivat alueellisen pääkaupunginsa Aquincumiin (nykyään osa Óbudaa, Pohjois-Budapestissa), on se, että he voisivat hyödyntää lämpimiä lähteitä ja nauttia niistä. Tänä ajanjaksona rakennettujen valtavien kylpylöiden joukossa on edelleen näkyviä raunioita. Turkin aikana (1541–1686) rakennetut uudet kylpylät palvelivat sekä uima- että lääketieteellisiä tarkoituksia, ja jotkut niistä ovat käytössä edelleen tänäkin päivänä. Budapest saavutti maineensa kylpyläkaupunkina 1920-luvulla, kun termaalivesien taloudelliset potentiaalit toteutettiin ensimmäisen kerran vierailijoiden ilmaantuessa. Itse asiassa vuonna 1934 Budapest luokiteltiin virallisesti kylpyläkaupungiksi. Kiraly-kylpylän rakentaminen aloitettiin vuonna 1565, ja suurin osa nykypäivän rakennuksista on peräisin turkkilaiselta ajalta, mukaan lukien erityisesti hieno kupoli-pohjainen uima-allas.

Rudas kylpylä sijaitsee keskeisellä paikalla - kapealla maa-alueella Gellért-mäen ja Tonavan välissä - ja ovat myös erinomainen esimerkki arkkitehtuurista, joka on peräisin Turkin ajanjaksolta. Keskeinen ominaisuus on kahdeksankulmainen uima-allas, jonka yli valoa heijastaa halkaisijaltaan 10m oleva kupoli, jota tukee kahdeksan pylvästä.

Gellértin kylpylä ja hotelli rakennettiin vuonna 1918, vaikka paikalla oli aikaisemmin ollut turkkilaisia saunoja ja keskiajalla myös sairaala. Vuonna 1927 kylpylä laajennettiin sisältämään aalto-uima-allas, ja poreileva kylpy lisättiin vuonna 1934. Hyvin säilyneeseen jugend-sisustukseen sisältyy värikkäitä mosaiikkia, marmoripylväitä, lasimaalauksia ja patsaita.

Lukács-kylpylä sijaitsee Budan puolella, ja on myös turkkilainen, vaikka se otettiin käyttöön vasta 1800-luvun lopulla. Tällöin myös kylpylä ja hoitokeskus perustettiin. Sisäpihan ympärillä on marmoritabletteja, jotka muistuttavat siellä parannettujen suojelijoiden kiitosta. 1950-luvulta lähtien sitä on pidetty intellektuellien ja taiteilijoiden keskuksena.

Széchenyin kylpylä on yksi suurimmista lämminvesiylpylöistä koko Euroopassa ja ainoa "vanha" lääkekylpylä, joka löytyy kaupungin Pestin puolelta. Sisäaltaat ovat peräisin vuodelta 1913 ja ulkouima-altaat vuodelta 1927. Suurimmat altaat muistuttavat roomalaisten kylpyihin liittyviä yksityiskohtia, pienemmät altaat muistuttavat hieman kreikkalaisten uimakulttuurista. Saunat ja sukellusaltaat on lainattu Pohjois-Euroopassa juontuvista perinteistä. Kolme ulkouima-allasta ovat avoinna ympäri vuoden, talvi mukaan lukien. Sisätiloissa on yli kymmenen erillistä uima-allasta, ja myös koko joukko lääketieteellisiä hoitoja on saatavana.


Kylpylän nimi Altaita Palvelut
Széchenyin kylpylä 21 Sisä- ja ulkouima-altaat, sauna, höyrykylpy, hierontapalvelut
Rudas Kylpylä 7 Altaita joiden lämpötila on 16-42 astetta, uima-allas, hierontapalvelut
Lukács-kylpylä 7 4 lämpövesiallasta, ulkouima-altaita, höyrykylpy, saunat
Gellértin kylpylä 12 Termaalialtaita miehille ja naisille, suomalainen sauna ja kylmäallas, hierontapalvelut
Királyn kylpylä 4 Termaaliallas, höyrykylpy, sauna sekä kylmäallas, hieronta, kioski

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]