Brookesia nana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brookesia nana
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Osalahko: Leguaanimaiset Iguania
Heimo: Kameleontit Chamaeleontidae
Suku: Maakameleontit Brookesia
Laji: nana
Kaksiosainen nimi

Brookesia nana
Glaw et al., 2021

Katso myös

  Brookesia nana Commonsissa

Brookesia nana on Madagaskarilla tavattava maakameleonttien suvun kameleonttilaji. Laji löydettiin vuonna 2012 ja se kuvailtiin vuonna 2021 ilmestyneessä tutkimuksessa. Laji tunnetaan vain kahden yksilön perusteella, mutta mahdollisesti se on kaikista tunnetuista matelijoista pienikokoisin.

Brookesia nana löydettiin Madagaskarin Soratan massiivilta tutkimusretkellä vuonna 2012. Se tunnetaan yhden uroksen ja yhden naaraan perusteella.[1] Laji kuvailtiin tiedejulkaisu Naturessa ilmestyneessä tutkimuksessa tammikuussa 2021. Brookesia nana saattaa olla pienikokoisin kaikista tunnetuista matelijoista. Sen lähin tunnettu kilpailija on Brookesia micra.[1] Urospuolisen holotyypin ruumiin pituus ilman häntää oli 13,5 mm ja hännän kanssa 21,6 mm. Naaraspuolisen paratyypin vastaavat lukemat olivat 19,2 mm ja 28,9 mm.[2] Naaras oli täysikasvuinen, kuten mahdollisesti myös uros.[1] DNA-tutkimuksen perusteella se on läheistä sukua lajille Brookesia karchei. Maakameleontit (Brookesia) ovat pienikokoisa maassaeläjiä, joita tavataan Madagaskarin metsäalueilla.[2]

Brookesia nana tunnetaan vielä huonosti, koska tunnettuja yksilöitä on vain kaksi.[2] Ilmeisesti se elää sademetsien pohjalla ja on päiväaktiivinen. Yöksi se vetäytyy suojaan ruohoihin. Saalistajan mahdollisesti lähestyessä se tipauttaa itsensä karikkeeseen. Lajilla on muiden kameleonttien tapaan kieli, jota se käyttää ilmeisesti pienien punkkien ja hyppyhäntäisten saalistamiseen. Lajin uskotaan olevan uhanalainen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Jason Bittel: New chameleon species may be world’s smallest reptile National Geographic. Viitattu 5.2.2021. (englanniksi)
  2. a b c Glaw, F., Köhler, J., Hawlitschek, O. et al.: Extreme miniaturization of a new amniote vertebrate and insights into the evolution of genital size in chameleons Sci Rep 11, 2522 (2021). Viitattu 5.2.2021. (englanniksi)