Broadway Boogie-Woogie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Broadway Boogie-Woogie
Piet Mondrian, 1942 - Broadway Boogie Woogie.jpg
Nimi Broadway Boogie-Woogie
Tekijä Piet Mondrian
Valmistumisvuosi ja
Taiteenlaji Abstrakti taide
Teostyyppi Maalaus (en)
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 127 cm ja 50 tuuma
Leveys 127 cm ja 50 tuuma
Kokoelma Museum of Modern Art
Sijainti Museum of Modern Art

Broadway Boogie-Woogie on hollantilaissyntyisen taidemaalari Piet Mondrianin kooltaan 127 × 127 cm oleva öljyvärimaalaus, joka valmistui vuonna 1943, kolme vuotta sen jälkeen, kun Mondrian oli muuttanut New Yorkiin vuonna 1940.

Taidekriitikot pitävät Broadway Boogie-Woogieta Mondrianin mestariteoksena ja hänen estetiikkansa huipentumana. Mondianin aikaisempiin maalauksiin verrattuna maalauspohja on tässä teoksessa jaettu useampiin nelikulmioihin. Vaikka Mondrian tekikin pääosin abstrakteja maalauksia, Broadway Boogie-Woogie sai inspiraationsa arkipäivän esimerkeistä: Manhattanin ruutukaavasta ja boogie woogie -musiikista, jonka tanssimista Mondrian rakasti.

Lauri Olavi Routilan mukaan huolimatta maalauksen suuresta täsmällisyydestä kuvapinta muodostuu teoksessa boogie-woogie-sävelmän tapaan odottamattomista improvisaatioista ja todellisuus on teoksessa muuttunut abstraktiksi mahdollisuuksien pelitilaksi.[1]

Maalaus kuuluu nykyään New Yorkin Museum of Modern Artin kokoelmiin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Routila, Lauri: Miten teen tiedettä taiteesta: Johdatusta taiteentutkimukseen ja taiteen teoriaan. Clarion, 1986. ISBN 951-867-021-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]