Brewster Aeronautical Corporation

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brewster Aeronautical Corporation
Perustettu 1932
Lakkautettu heinäkuu 1944
Kotipaikka Long Island
Toimiala lentokoneteollisuus
BAC:n suunnittelema ja myöhemmin Naval Aircraft Companyn valmistama kolmepaikkainen SBN-1 torpedopommittaja/tiedustelupommittaja
Lentotukialus USS Saratogan Brewster F2A-1 vuodelta 1940
Kaksipaikkainen tiedustelukone/pommikone Brewster SB2A-4 Buccaneer

Brewster Aeronautical Corporation oli Long Islandilla vuonna 1932 perustettu lentokone- ja puolustuvälinevalmistaja.[1] Yhtiö valmisti alussa lentokoneen osia.[1]

Vuonna 1932 ilmailuinsinööri James Work osti Brewster-yhtiön lentokoneosaston 30 000 dollarilla ja perusti Brewster Aeronautical Corporation-yhtiön.[2] Brewster valmisti aluksi vesitasokoneiden kellukkeita ja lentokoneiden siipipaneeleja. Kun pääinsinööri Dayton Brown tuli yhtiöön alkoi Brewster myös suunnittelemaan tuotteita. Brewster operoi lopulta kolmea lentokonetehdasta New Yorkissa Long Island Cityssä (Queensissa), New Jerseyn Newarkissa ja vuodesta 1941 alkaen Pennsylvanian Warminster Township:issa.

Brownin ensimmäisenä suunnittelema lentokone oli kaksipaikkainen tiedustelupommikone Brewster SBA, joka lensi ensimmäisen kerran 1936 - myöhemmin koneen valmistaminen siirtyi Naval Aircraft Factory:lle, joka valmisti konetta tyyppimerkinnällä SBN-1.

Vuonna 1936 yhtiö suunnitteli Brewster F2A-hävittäjän. Prototyyppi lensi ensilentonsa 2. joulukuuta 1937.

Brewster SB2A Buccaneer oli lentokone joka kehitettiin SBAn perustella. SB2A oli suurempi ja siinä oli tehokkaampi moottori. Se lensi ensimmäisen kerran 1941. Buccaneer oli tyypiltään verrattavissa Curtiss SB2C Helldiver-koneeseen, joka oli syöksypommittaja/torpedopommittaja.

Loppuaikoina Brewster Aeronautical Corporation kärsi useista ongelmista. Yhtiö oli kasvanut muutamassa vuodessa suhteellisen pienestä lentokoneosavalmistajasta merkittäväksi puolustusvälinevalmistajaksi. Yhtiöön palkattiin hämäräperäisiä myyntimiehiä, jotka liioittelivat asiakkaille yhtiön valmistuskapasiteettia. Ammattitaitoisia työntekijöitä ei ollut enää saatavilla valtavasti kasvaneen aseteollisuuden seurauksena.

Yhdysvaltain laivasto ei ollut tuotannon viivästyksiin ja otti yhtiön väliaikaisesti haltuunsa 18. huhtikuuta 1942.[1][3] Kapteeni George Westervelt Navy Construction Corpsista asetettiin johtoon.[1][3] Toukokuussa 1942 laivasto luovutti yhtiön uudelle johtokunnalle ja asetti Charles Van Dusenin johtoon.[1][3]

Yritys valmisti Vought F4U Corsair-lentokoneen versiota mallina F3A.[3]

Laivasto lopetti valmistussopimukset 1. heinäkuuta 1944 ja sulki yhtiön samassa kuussa.[1][3]

Lentokoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Gordon R Birkett: Brewster Bermuda: “Almost in Australian Service” (PDF) adf-serials.com.au. 2005. Viitattu 21.7.2018.
  2. Daniel Ford: The Sorry Saga of the Brewster Buffalo warbirdforum.com. Viitattu 22.7.2018.
  3. a b c d e The Demise of Brewster joebaugher.com. 25.12.1999. Viitattu 22.7.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Brewster Aeronautical Corporation.