Breakthrough

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
a8 musta sotilas
b8 musta sotilas
c8 musta sotilas
d8 musta sotilas
e8 musta sotilas
f8 musta sotilas
g8 musta sotilas
h8 musta sotilas
a7 musta sotilas
b7 musta sotilas
c7 musta sotilas
d7 musta sotilas
e7 musta sotilas
f7 musta sotilas
g7 musta sotilas
h7 musta sotilas
a2 valkea sotilas
b2 valkea sotilas
c2 valkea sotilas
d2 valkea sotilas
e2 valkea sotilas
f2 valkea sotilas
g2 valkea sotilas
h2 valkea sotilas
a1 valkea sotilas
b1 valkea sotilas
c1 valkea sotilas
d1 valkea sotilas
e1 valkea sotilas
f1 valkea sotilas
g1 valkea sotilas
h1 valkea sotilas
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Aloitustilanne.

Breakthrough on yhdysvaltalaisen Dan Troykan vuonna 2000 kehittämä kahden pelaajan strateginen lautapeli. Alun perin se suunniteltiin pelattavaksi 7×7 ruudun kokoisella laudalla, mutta laudan kokoa voi helposti muuttaa, ja vuonna 2001 se voittikin 8×8 ruudun kokoisille laudoille järjestetyn pelisuunnittelukilpailun[1].

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aloitustilanteessa kaksi alinta riviä on täytetty valkeilla nappuloilla ja kaksi ylintä riviä mustilla. Toinen pelaajista pelaa valkeilla, toinen mustilla nappuloilla. Toinen pelaajista aloittaa siirtämällä jotakin nappuloistaan. Sen jälkeen pelaajat siirtävät omia nappuloitaan vuorotellen.

Valkeita napuloita on mahdollistaa siirtää ainoastaan ylöspäin ja mustia vain alaspäin. Vuoron aikana voidaan siirtää vain yhtä nappulaa, ja sitä voi siirtää eteenpäin yhden ruudun joko suoraan tai vinottain, jos kohderuudussa ei ennestään ole nappulaa. Siirto kuitenkin on mahdollinen myös, jos se tapahtuu vinottain ja kohderuudussa on vastustajan nappula. Tällöin kyseinen vastustajan nappula poistetaan pelilaudalta ja siirtyvä nappula asetetaan ruutuun sen tilalle.

Ensimmäinen pelaaja, jonka nappula saavuttaa pelaajasta katsoen kauimmaisen rivin tai jonka vastustajan kaikki nappulat joutuvat poistetuiksi laudalta, voittaa pelin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Handscomb, Kerry: 8x8 Game Design Competition: The Winning Game: Breakthrough ...and two other favorites. Abstract Games Magazine, Autumn 2001, nro 7. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]