Bourgesin katedraali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bourgesin katedraali

Bourgesin katedraali on goottilaistyylinen katedraali Keski-Ranskan Bourgesissa, noin 190 km Pariisista itään. Sen mallina on käytetty Pariisin Notre-Damealähde?. Se on luokiteltu Unescon maailmanperintökohteeksilähde?.

Bourgesin katedraalin rakennus aloitettiin vuonna 1195, kun paikalla aiemmin sijainnut, Rooman vallan aikana rakennettu katedraali julistettiin lian pieneksi. Uusi goottilaistyylinen katedraali rakennettiin suurelta osin Henri de Sullyn, Bourgesin arkkipiispan, rahoittamana. Katedraali avattiin vuonna 1324, vaikka rakennustyöt jatkuivat vielä 1500-luvulle saakka.lähde?

Nykyään Bourgesin katedraali on yksi Ranskan merkittävimmistä katedraaleista ja suosittu nähtävyys. Katedraali on paitsi arkkitehtoninen taidonnäyte, myös osoitus kristinuskon mahdista keskiaikaisessa Ranskassa. Katedraalia ympäröi yhä joukko keskiaikaisia, osittain alkuperäisessä kunnossa olevia rakennuksia, nykyään hotellina toimivan 1600-luvun arkkipiispan palatsin osia sekä klassiseen ranskalaiseen tyyliin suunniteltu katedraalin puutarha.lähde?