Bopa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Boba
Auringonlasku Ahémé-järvellä Segborouésta päin.
Auringonlasku Ahémé-järvellä Segborouésta päin.
Bopa

6°34′59″N, 1°58′59″E

Valtio Benin Benin
Departementti Mono
Maantiede
Kokonaispinta-ala 365 km²
Korkeus merenpinnasta 39 m
Aikavyöhyke +1
Väestö
Väkiluku (2013) 96 281
Väestötiheys 264 as./km²

{{URL|example.com|optional display text}}

Bopa on kylä Beninin lounaisosassa, Monon departementin ja piirikunnan samanniminen prefektuuri.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirikunta rajautuu pohjoisessa Dogbon ja Lalon piirikuntiin, etelässä Comèen ja Houéyogbéen, idässä Couffo-jokeen ja Ahémé-järveen sekäAlladan ja Kpomassèn piirikuntiin, ja lännessäLokossan ja Houéyogbén piirikuntiin.

Bopan piirikunnan pinta-ala on 365 km2, joka on 22,74 prosenttia Monon departementin alueesta. Siinä on seitsemän (7) arrondissementtiä, joissa on 60 paikkakuntaa: Agbodji (7 kylää) - Badazouin (9 kylää) - Bopa (13 kaupunkialuetta) - Gbakpodji (6 kylää) - Lobogo (11 kylää) - Possotomè (7 kylää) ja Yègodoé (7 kylää). Piirikunnan pääkaupunki on Bopa.[1]

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2013 väestönlaskennassa piirikunnassa oli 96 281 asukasta.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bopan nimi juontuu vanhasta naisesta, joka oli muinoin seudun ainoa myyjä "Agbo" (Bouc).

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bopan piirikunnan talous on jakautunut viralliseen ja epäviralliseen. Virallinen talous koostuu SONACOP-tuotteiden varastoista, sementtivarastoista, kivennäisveden pullotusyksiköstä, sahasta, leipomosta, kylmähuoneesta, lääkevarastoista, Ahémén kylähotellista ja hostelleista. Epävirallinen talous vaikuttaa suurimmassa osassa väestöä, se kattaa valmistettujen tuotteiden, kuten bensiinin, moottorien varaosien, ateriapalveluiden ja virvokkeiden, käsityön, moottoripyörätaksen ja autojen kuljetukset, myllyt ja pienet kaupat. Epävirallisella sektorilla on enemmän toimijoita kuin virallisella, mikä vaikuttaa kunnan talousarvioon, koska epävirallisen talouden toimijat eivät maksa veroja ja niitä on vaikea valvoa. Virallisella taloussktorilla vallitsee epäreilu kilpailu, joka ei edistä kannattavuutta. Maaseutuväestön tuotanto on tavallisesti taloudellisti vähäistä. Maatalousvälineet ovat alkeellisia tai vanhentuneita. Niiden tehottomuutta lisäävät vanhentuneet maataloustuotannon menetelmät. Maatalouden, karjan, kalastuksen, polttopuun ja hiilen tuotanto kaipaa jalostamista.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bopa City Population. Thomas Brinkhoff. Viitattu 16.2.2019. (englanniksi)
  2. I. Présentation du département CAHIER DES VILLAGES ET QUARTIERS DE VILLE DU DEPARTEMENT DU MONO (RGPH-4, 2013). 2016. REPUBLIQUE DU BENIN. (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: fr:Bopa