Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan.
Binetin–Cauchyn identiteetti , joka on nimetty Jacques Philippe Marie Binetin ja Augustin-Louis Cauchyn mukaan, on yhtälö algebrassa .
(
∑
i
=
1
n
a
i
c
i
)
(
∑
j
=
1
n
b
j
d
j
)
=
(
∑
i
=
1
n
a
i
d
i
)
(
∑
j
=
1
n
b
j
c
j
)
+
∑
1
≤
i
<
j
≤
n
(
a
i
b
j
−
a
j
b
i
)
(
c
i
d
j
−
c
j
d
i
)
{\displaystyle {\biggl (}\sum _{i=1}^{n}a_{i}c_{i}{\biggr )}{\biggl (}\sum _{j=1}^{n}b_{j}d_{j}{\biggr )}={\biggl (}\sum _{i=1}^{n}a_{i}d_{i}{\biggr )}{\biggl (}\sum _{j=1}^{n}b_{j}c_{j}{\biggr )}+\sum _{1\leq i<j\leq n}(a_{i}b_{j}-a_{j}b_{i})(c_{i}d_{j}-c_{j}d_{i})}
jossa ai , bi , ci ja di , kaikilla i:n arvoilla, ovat reaalilukuja . Sama yhtälö pätee kompleksiluvuilla ja yleisemmin kaikissa kommutatiivisissa renkaissa .
Laskemalla auki yhtälön viimeisen termin binomitulo, saamme
∑
1
≤
i
<
j
≤
n
(
a
i
b
j
−
a
j
b
i
)
(
c
i
d
j
−
c
j
d
i
)
{\displaystyle \sum _{1\leq i<j\leq n}(a_{i}b_{j}-a_{j}b_{i})(c_{i}d_{j}-c_{j}d_{i})}
=
∑
1
≤
i
<
j
≤
n
(
a
i
c
i
b
j
d
j
+
a
j
c
j
b
i
d
i
)
+
∑
i
=
1
n
a
i
c
i
b
i
d
i
−
∑
1
≤
i
<
j
≤
n
(
a
i
d
i
b
j
c
j
+
a
j
d
j
b
i
c
i
)
−
∑
i
=
1
n
a
i
d
i
b
i
c
i
{\displaystyle =\sum _{1\leq i<j\leq n}(a_{i}c_{i}b_{j}d_{j}+a_{j}c_{j}b_{i}d_{i})+\sum _{i=1}^{n}a_{i}c_{i}b_{i}d_{i}-\sum _{1\leq i<j\leq n}(a_{i}d_{i}b_{j}c_{j}+a_{j}d_{j}b_{i}c_{i})-\sum _{i=1}^{n}a_{i}d_{i}b_{i}c_{i}}
jossa toinen ja neljäs termi ovat toistensa vastaluvut, jotka on lisätty yhtälöön, jotta se pystytään saattamaan seuraavaan muotoon:
=
∑
i
=
1
n
∑
j
=
1
n
a
i
c
i
b
j
d
j
−
∑
i
=
1
n
∑
j
=
1
n
a
i
d
i
b
j
c
j
.
{\displaystyle =\sum _{i=1}^{n}\sum _{j=1}^{n}a_{i}c_{i}b_{j}d_{j}-\sum _{i=1}^{n}\sum _{j=1}^{n}a_{i}d_{i}b_{j}c_{j}.}
Tästä i:llä indeksoidut termit osittelemalla saadaan alkuperäisen yhtälön ensimmäiset kaksi termiä, joka päättää todistuksen.
Kun n = 3, ensimmäinen ja toinen termi vastaavat pistetulojen tuloja, kun taas kolmas termi vastaa ristitulojen pistetuloa. Tämä voidaan merkitä
(
a
⋅
c
)
(
b
⋅
d
)
=
(
a
⋅
d
)
(
b
⋅
c
)
+
(
a
×
b
)
⋅
(
c
×
d
)
{\displaystyle (a\cdot c)(b\cdot d)=(a\cdot d)(b\cdot c)+(a\times b)\cdot (c\times d)\,}