Bijlmermeer

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bijlmermeer
Gooiord, Bijlmer.jpg
Kaupunki Amsterdam
Suuralue Zuidoots

Bijlmermeer (lyhennettynä Bijlmer) on kaupunginosa Amsterdamissa. Bijlmer sijaitsee Zuidootsin suuralueella muutama kilometri etelään Amsterdamin keskustasta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1975 Bijlmerin alueelle alettiin rakentaa kennomaista talojen yhdistelmää. Talot olivat kaksitoista kerroksisia. Tämä projekti suuntautui etniseen yhteistyöhön asunnoissa. Asunnot oltiin yhdistetty toisiinsa yhdellä parvekkeella. Rakennusten alakerroksissa oli kaksitasoinen tie, jonka yläkaistalla menivät pyöräilijät ja kävelijät ja alatasolla autot ja muut kulkuneuvot.

Ongelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tosiasiassa tämä rakennus oli epäonnistunut, kun hollantilaisia alkoi muuttaa taloihin ,joten etninen yhteistyö oli epäonnistunut. Toinen ongelma oli, että talot olivat vanhoja ja huonokuntoisia. Lisäksi talojen asukkaat muistavat hyvin lento-onnettomuuden, joka tuhosi yhden taloista.

Uusiminen ja purkaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punaisella merkityt talot ovat vielä olemassa, mutta harmaalla merkityt talot ovat jo purettu. Lentokoneen merkki kuvaa lento-onnettomuutta. 2000-luvulla aloitettiin talojen uusiminen ja purkaminen. Taloja alettiin purkamaan ja kennosto "hajosi". Projekti oli epäonnistunut pahasti.

Onnettomuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: El Alin lento 1862

Yksi rakennuksista tuhoutui, kun lentokone törmäsi siihen. Puolet talosta jouduttiin purkamaan. Onnettomuus tapahtui, kun Boeing 747:n moottorin kiinnikkeet pettivät ja toinen moottoreista syöksyi toista päin. Näin kone joutui lentämään kahdella moottorilla. Koneen olisi pitänyt laskeutua Shipolin lentoasemalle, mutta siiven nostovoima oli mitätön, joten se putosi alas.