Benno Ohnesorg

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Benno Ohnesorgin hautakivi.

Benno Ohnesorg (15. marraskuuta 1940 Hannover2. kesäkuuta 1967 Länsi-Berliini) oli opiskelija ja pasifisti, jonka kuolema oli suuri uutistapaus.

Ohnesorg osallistui kuolinpäivänään Berliinissä Iranin šaahin Mohammad Reza Pahlavin valtiovierailua vastustaneeseen mielenosoitukseen. Tämä mielenosoitus oli ensimmäinen, johon Ohnesorg otti osaa, vaikkakin hän oli opiskelijaliikkeen johtohahmoja. Mielenosoituksen kuluessa poliisi Karl-Heinz Kurrasin ampuma laukaus surmasi Ohnesorgin. Surmaa seuranneessa oikeudenkäynnissä toimi asianajajana myöhemmistä RAF-yhteyksistään tunnettu Horst Mahler. Surmaluodin ampunut poliisi vapautettiin syytteistä pian tapahtuman jälkeen, mikä aiheutti suurta vastarintaa erityisesti opiskelijoiden keskuudessa. Myöhemmin ilmeni, että surman tekijä toimi DDR:n turvallisuuspalvelu Stasin vakoojana.

Ohnesorgen surma toimi merkittävänä tekijänä vasemmistolaisen opiskelijaliikkeen radikalisoitumisessa, ja Ohnesorg nousi erilaisten radikaalien liikkeiden marttyyrihahmoksi. Liikkeet katsoivat, että surma todistaa valtiojärjestelmän syyllistyvän väkivaltaan kansalaisiaan kohtaan.