Belgianseisoja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Belgianseisoja
Avaintiedot
Alkuperämaa  Belgia
Määrä kuollut sukupuuttoon
Rodun syntyaika 1800-luku
Alkuperäinen käyttö kanakoira
Muita nimityksiä Braque Belge, Belgian Pointer
FCI-luokitus ei
aiemmin ryhmä 7 Kanakoirat;
alaryhmä 1.1 Mannermaiset seisojatyyppiset kanakoirat;
#79
Ulkonäkö
Paino 25 kg
Säkäkorkeus 65 cm
Väritys ruskea-valkoinen

Belgianseisoja (Braque Belge) on sukupuuttoon kuollut belgialainen koirarotu.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Belgianseisoja oli seisojaksi vankkarakenteinen ja voimakas[1][2] eikä yhtä nopea kuin moni kevyempi seisoja[1]. Sen häntä typistettiin, mutta luonnolliseen tilaan jätettynä häntä oli kohtuullisen pitkä.[1] Karvapeite oli lyhyt, sileä[1][2] ja tiheä[2], ja väriltään valkoinen suurin ruskein merkein[1][2]. Kuten ruskeapäistäriköllä saksanseisojalla, myös tällä rodulla väritykseen liittyi ruskea täplitys valkoisilla alueilla[1][2], joka antoi karvapeitteen valkoiselle alueelle harmaan vivahteen[2]. Keskimääräinen säkäkorkeus oli 65 cm ja paino 25 kg.[2]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Belgianseisoja polveutui vanhasta tanskankanakoirasta ja isogascognenajokoirasta.[1] Sen uskotaan olleen läheisintä sukua ranskalaisille seisojille.[2] 1800-luvulla se oli kotimaassaan suosittu, mutta saksanseisojan ja ranskalaisten seisojien alkaessa saavuttaa suosiota ja metsästysalueiden vähetessä sen lukumäärä alkoi laskea.[1] Jo vuonna 1960 se listattiin belgialaisia rotuja käsittelevässä kirjassa erittäin harvinaiseksi[2], ja 11.9.1984 Belgian kennelliitto Société Royale Saint-Hubert lähetti FCI:lle kirjeen, jossa ilmoitti sen kuolleen sukupuuttoon[1][2]. Tästä huolimatta se löytyi vielä vuonna 1989 virallisesti FCI:n listoilta "väliaikaisesti" poistettuna rotuna[2], ja poistettiin vasta myöhemmin kokonaan virallisesta rotuluettelosta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i Morris, D. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1,000 Dog Breeds. Ebury Press, 2001. ISBN0-09-187091-7. Sivu 259.
  2. a b c d e f g h i j k Wilcox, B. & Walkowicz, C. The Atlas of Dog Breeds of the World. Neptune, New Jersey: T.F.H Publications, 1995. 5. painos, s. 175.