Bayerischer Rundfunk

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bayerischer Rundfunk (Baijerin radio, BR) on saksalainen julkinen radio- ja televisioyhtiö, jonka päätoimipaikka sijaitsee Münchenissä, Baijerin vapaavaltiossa. Yhtiö on Saksan paikallisten yleisradioyhtiöiden yhteistyöorganisaatio ARD:n jäsen. Yhtiön tämänhetkinen johtaja on Ulrich Wilhelm. Sen radio- ja televisiokanavia voi katsoa ja kuunnella maanlaajuisesti Saksassa ja osaa kanavista maailmanlaajuisesti Internetin välityksellä.

Baijerin radion (BR) logo

Baijerin radio perustettiin 18. syyskuuta 1922 Münchenissä nimellä Deutsche Stunde in Bayern. Gesellschaft für drahtlose Belehrung und Unterhaltung mbH (käännös: "Saksalainen tunti Baijerissa. Langattoman opetuksen ja viihteen yhtiö"). Perustajana toimivat liikemiehet Herman Klöpfer, Josef Böhm, Robert Riemerschmid ja Ernst Ludwig Voss. Ensimmäinen radiolähetys kuultiin 30. maaliskuuta 1924 Münchenistä, yliopiston suuresta auditoriosta, jossa pidettiin avajaiskonsertti. Baijerin radion toimipaikaksi valikoituu Arnulfstraßella sijaitseva liikenneministeriön rakennus. Kesällä 1929 radiokanava sai oman rakennuksensa Münchenistä, Riemerschmidbaun. Vuonna 1931 yhtiön nimi muutettiin Deutsche Stunde in Bayernistä Bayerischer Rundfunk GmbH:ksi.

Baijerin radion ensimmäiset lähetykset sisälsivät pääasiassa aikamerkkejä, uutisia, säätiedotuksia, pörssiuutisia ja musiikkia. Myöhemmin sisältöä laajennettiin mm. kuunnelmilla, oopperalla, kielikursseilla, naisten ohjelmilla sekä jumalanpalveluksilla. Maailmanlaajuista huomiota radioyhtiö sai lähettämällä tutkimusmatkailija Auguste Piccardin haastattelun 1. kesäkuuta 1931.

17. maaliskuuta 1933 Münchenin radiotaloon ripustettiin hakaristilippu. Tuosta päivästä alkoi radioiden uudelleenmuokkaaminen kansallissosialistisen natsipuolueen ideologiaa paremmin tukevaksi. Vuonna 1934 Baijerin radio joutui muiden saksan radioyhtiöiden tapaan osaksi kansallisosialistista radiokoneistoa (saks. Einheitsrundfunk), jolloin sitä johdettiin Kansanvalistus- ja propagandanministeriöstä käsin. Radioiden ohjelmatarjontaa yhtenäistettiin tämän ministeriön toimesta heidän ideologiaansa vastaavaksi. Lähetysten ohjelmistosta esimerkiksi poistettiin jazz-musiikki ja mainokset kokonaan. Vain klo 8 ja 12 välillä sai lähettää paikallisiin asioihin keskittyvää ohjelmaa.

Toisen maailmansodan jälkeen München kuului amerikkalaisten miehitysvyöhykkeeseen. Amerikkalaisten valvonnassa käynnistettiin radiotoiminta Münchenin radiotalossa uudelleen. Talo oli sodan lopulla vaurioittunut pommituksissa pahoin, mutta sitä ryhdyttiin korjaamaan entiselleen sodan jälkeen. 25. tammikuuta 1949 Baijerin radiosta tuli julkinen radioyhtiö (saks. Anstalt des öffentlichen Rechts). Radion ohjelmatarjonta laajentui ja mukaan tuli myös uusia radiokanavia, kuten Bayern 2 vuonna 1950, Bayern 3 vuonna 1971 sekä Bayern 4 Klassik (nyk. BR-Klassik) vuonna 1980. Ensimmäisenä digitaalisena radiokanavana perustettiin Bayern plus vuonna 2008.

Televisiolähetyksiä alettiin lähettää Baijerin alueelta marraskuussa 1954. Baijerin radio aloittaa televisiolähetykset uutisohjelmalla Münchner Abendschau (käännös: "Münchenin iltalähetys") samaan aikaan. Vuonna 1964 perustettiin uusi televisiokanava Studienprogramm, josta vuonna 1973 tuli Bayerisches Fernsehen ja vuonna 2016 viimein BR Fernsehen. Vuoteen 1978 mennessä tämä kanava lähetti ohjelmaa kokopäiväisesti.

Baijerin radio sai omat verkkosivut vuonna 1995. Kotisivuilta löytyi tietoa mm. Baijerin radiosta yrityksenä, sen ohjelmasta ja tilaisuuksista. Nykyiset kotisivut kokoavat yhteen kaiken Baijerin radion tuottaman sisällön.

Baijerin radion päärakennus Münchenissä


 • Bayern 1: Kansainvälistä pop- ja rock -musiikkia 70-, 80- ja 90-luvuilta, uutisia ja ajankohtaisohjelmia.
 • Bayern 2: Ajankohtaisohjelmia, haastatteluja, reportaaseja, keskusteluohjelmia, kuunnelmia ym. Teemoina mm. politiikka, yhteiskunta, tiede ja kulttuuri. Välissä myös musiikkia.
 • Bayern 3: Uutta musiikkia ja tuoreimpia hittejä.
 • BR-Klassik: Klassista musiikkia sekä jazzia. Ajankohtaisia aiheita klassisen musiikin maailmasta, lähetyksiä lapsille ja nuorille sekä oopperaa ja konsertteja live-lähetyksinä.
 • B5 Aktuell: Ajankohtaisohjelmia ja uutisia.
 • Puls: Ohjelmaa nuorille. Ajankohtaisia aiheita politiikasta pop-kulttuuriin sekä musiikkia.
 • Bayern plus: Iskelmää, uutisia ja ajankohtaisia aiheita terveydestä matkustamiseen.
 • BR Heimat: Ajakohtaisia aiheita Baijerista. Kansanmusiikkia, haastatteluja ja reportaaseja.

Lisäksi digitaalisesti kuultavissa uutiskanava B5 Plus ja liikenneilmoituskanava BR Verkehr.

 • BR Fernsehen: Uutisia ja ajankohtaisia aiheita sekä viihdettä.
 • ARD-Alpha: Dokumentteja, keskusteluohjelmia, teemailtoja ym. Pääpaino tiedossa ja kasvatuksessa.
 • BR Text: Teksti-TV.

Online-sisällöt [5]

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baijerin radion online-sisältöihin kuuluvat kotisivut osoitteessa https://www.br.de/, BR Mediathek -videokirjasto sekä BR24-uutiskanava. Kaikki sisältö löytyy niin älypuhelimille ja tableteille tarkoitetuista applikaatioista kuin myös Internetistä.

Orkesterit ja kuoro

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiöllä on kaksi omaa orkesteria ja yksi kuoro: [6]

 • Baijerin radion sinfoniaorkesteri, joka lukeutuu yhdeksi maailman parhaista orkestereista. Orkesteri tekee kiertueita ympäri maailman. Sen ohjelmisto painottuu 1700-2000-luvuille. Orkesteri on julkaissut useita palkittuja levytyksiä.
 • Münchenin radion orkesterin ohjelmistoon kuuluu niin oopperoita, operetteja ja hengellistä musiikkia 1900-2000-luvuilta kuin elokuvamusiikkia ja crossover-musiikkiakin. Orkesteri julkaisee myös levytyksiä.
 • Baijerin radion kuoro on palkittu kuoro, joka vierailee säännöllisesti kansainvälisillä festivaaleilla huippukapellimestareiden kanssa. Kuoron ohjelmiston pääpaino on vanhassa musiikissa ja avantgarde-musiikissa.
 1. Überblick: Chronik des Bayerischen Rundfunks br.de. Arkistoitu 9.6.2020. Viitattu 17.4.2020.
 2. Gründung und Wachstum des BR br.de. Arkistoitu 4.6.2020. Viitattu 17.4.2020.
 3. BR Radio: Zehn erfolgreiche Programme für Bayern special.br.de. Viitattu 17.4.2020.
 4. BR Fernsehen und ARD-alpha: Information, Unterhaltung und Bildung special.br.de. Viitattu 17.4.2020.
 5. Der BR immer und überall – per Computer, Handy oder Tablet special.br.de. Viitattu 17.4.2020.
 6. BR: Klassische Musik auf Weltniveau special.br.de. Viitattu 17.4.2020.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]