Azorientähkiötoppo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Azorientähkiötoppo
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Yläkaari: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Suku: Tähkiötopot Rostraria
Laji: azorica
Kaksiosainen nimi

Rostraria azorica
S.Hend.

Katso myös

  Azorientähkiötoppo Wikispeciesissä
  Azorientähkiötoppo Commonsissa

Azorientähkiötoppo (Rostraria azorica) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon, tähkiötoppojen (Rostraria) sukuun kuuluva kasvilaji. Azorientähkiötoppo muistuttaa harjatähkiötoppoa (Rostraria cristata).

Azorientähkiötoppo on yksivuotinen, mätästävä heinälaji, joka voi kasvaa 2,5–18 cm korkeaksi. Lehtilavat ovat 2–11 cm pitkiä ja 1,5–3 mm leveitä sekä tasapintaisia. Kieleke on kalvomainen ja 0,5–1,5 mm pitkä. Kukintona oleva röyhy on kapeanpuikea, 1,5–8 cm pitkä ja halkaisijaltaan 0,3–0,9 cm. Tähkylät ovat 5,5–9 mm pitkiä, 2–5 mm leveitä ja niissä on kolmesta kahdeksaan kukkaa. Tähkylöiden kaleet ovat keskenään erinäköiset. Ulkokale on kapeansoikea, 3–6,5 mm pitkä ja kaksi- tai kolmisuoninen. Sisäkale on soikea, 4–7 mm pitkä ja yleensä viisisuoninen, joskus nelisuoninen. Ulkohelve on soikea, 5–6 mm pitkä ja viisisuoninen. Ulkohelpeessä on 2,25–4 mm pitkä vihne. Sisähelve on kaksisuoninen ja pituudeltaan kolme neljäsosaa ulkohelpeen pituudesta tai lähes yhtä pitkä kuin ulkohelve. Heteitä on kolme ja ponnet ovat 0,9–1,6 mm pitkiä.

Azorientähkiötoppo kasvaa merenrannan kallioilla ja hiekkaisilla kasvupaikoilla, valleilla sekä teiden varsilla merenpinnan tasosta aina noin 180 metrin korkeuteen asti. Laji kasvaa yleensä lähellä merta sekä usein yhdessä azorienhaprakauran (Gaudinia coarctata) kanssa. Azorientähkiötoppo tunnetaan ainoastaan Azoreihin kuuluvalta Santa Marian saarelta, jossa se on paikallisesti yleinen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Henderson, S. & Schäfer, H., 2002: Synopsis of the genus Rostraria (Poaceae) in the Azores — Botanical Journal of the Linnean Society, 141, 125–131 (englanniksi)