Axiom

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hicham Kochman
Axiom 2012.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 19. tammikuuta 1975 (ikä 43)
Ammatti rap-artisti
Muusikko
Taiteilijanimet Axiom
Laulukielet ranska
Aktiivisena 1994–
Tyylilajit rap
Yhtyeet Rebel Intellect
Levy-yhtiöt Universal
Aiheesta muualla
MusicBrainz

Axiom (oik. Hicham Kochman) (s. 19. tammikuuta 1975 Lille, Ranska) on ranskalainen rap-artisti, jolla on marokkolaiset sukujuuret.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Axiom aloitti varsinaisesti rap-musiikin tekemisen 13-vuotiaana saatuaan myöhemmin vaikutteita Zulu Nationista. Hän esiintyi aluksi 1990-luvun puolenvälin jälkeen pienillä lavoilla ja perusti samalla ensimmäisen yhtyeensä Rebel Intellect, jonka nimi muutettiin myöhemmin Mental Kombatiksi, kun osa yhtyeen jäsenistä perustivat ensimmäisen albumijulkaisun L’Arrêt Public jälkeen omia yhtyeitä. Axiomin ohella yhtyeeseen jäivät hänen veljensä ja DJ Amor. Axiom ei saavuttanut enää menestystä paikkakunnallaan ja suuntasi kohti Pariisia ja Marseillea. Yhtye julkaisi vuoteen 2004 mennessä kaksi maxilevyä ja yhden albumin La Légende. Axiom vietti muutaman vuoden hiljaiseloa opiskelun ja töiden parissa.

Sittemmin Axiom herätti kohua palattuaan pienen tauon jälkeen lavalle joulukuussa 2005 ja esitti uuden kappaleensa ”Lettre au Président”, jossa hän kritisoi Nicolas Sarkozyta ja yleisesti korkeampaa luokkaa. Kolmen viikon sisällä Axiom sai kaksituhatta valituskirjettä ympäri maailmaa, sekä myöhemmin silloiselta Ranskan presidentiltä Jacques Chiracilta.[1] Puolestaan joidenkin kriitikoiden mielestä Axiom on opportunisti, jonka maine urbaani hip-hop musiikin parissa ei ole johdonmukainen. Axiom ei kuitenkaan suostunut muuttamaan mieltään kappaleensa suhteen ja jatkoi kansalaisoikeuksien puolustamista konserteissa ja televisiohaastatteluissa.

Sittemmin Axiom teki levysopimuksen Universalin kanssa ja julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa internetissä toukokuussa 2006, joka myöhemmin julkaistiin kaupoissa lokakuussa 2006. Levyllä hän kertoo yleisesti Ranskan maahanmuuttajista ja heidän jälkeläisten elämästä. Axiom kuitenkin purki sopimuksen levy-yhtiön kanssa albumin julkaisemisen jälkeen.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Axiom syntyi tammikuussa 1975[2][3] Lillessä, Moulin Belfortin nukkumalähiössä marokkolaisille vanhemmille. Lähiö koostui pääosin siirtolaistyöntekijöistä.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Biographie Axiom Description Axiom rap2france.com Viitattu 13.4.2010 (ranskaksi)
  2. Bio axiomfirst.com Viitattu 13.4.2010 (ranskaksi)
  3. Biographie de Axiom Universal Music France (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]