Autobahn A5 (Sveitsi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
A5Swiss.svg
E 27
Autobahn A5
A5-tie kulkee Länsi-Sveitsissä
A5-tie kulkee Länsi-Sveitsissä
Maa  Sveitsi
Osa teitä E27
Pituus 100 km
Alkupiste Yverdon, Vaud
Reitti Yverdon-les-BainsNeuchâtelBiel/Bienne-Solothurn
Päätepiste Deitingen, Solothurnin kantoni (100 km)
Kaistaluku 2–4
Katso myös Kuvia A5:n varrelta Commonsissa

Autobahn A5 on moottoritie läntisessä Sveitsissä.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A5 on osa kansallista valtatietä N5 (saks. Nationalstrasse), joka kulkee Juravuoriston itäpuolisten suurten järvien (Neuchâtelinjärvi ja Bieljärvi) länsipuolitse, vuoriston ja järvien välistä.[1] Moottoritie A5 alkaa moottoritieltä A1 Yverdonissa ja päättyy samalle tielle Solothurnin itäpuolella, Bernin pohjoispuolella.

A5-moottoritien rakentaminen on kesken: Bieljärven länsipuoli (Le Landeron – Biel, noin 20 km) on moottoriliikennetietä ja osin maantietä.

Autobahn A5 kulkee Vaud'n, Neuchâtelin, Bernin ja Solothurnin kantonien alueella.

Rakennushankkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Biel/Biennessä on menossa ohitustiehanke, jossa A5 rakennetaan kulkemaan kaupungin itä- ja eteläpuolitse suurelta osin tunnelissa. Itäpuolinen tunnelihanke (4,9 km) on alkanut vuonna 2007 ja päättyy suunnitelmien mukaan vuonna 2017. Eteläinen ohitustie (6,7 km) on tarkoitus toteuttaa vuosina 2019–28. Hankkeiden kustannusarvio on yhteensä 2,9 mrd CHF.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • National map: swisstopo (Sveitsin valtion julkinen karttapalvelu) map.geo.admin.ch. Wabern: Bundesamt für Landestopografie swisstopo. Viitattu 10.11.2013. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi), (retoromaaniksi), (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bundesbeschluss über das Nationalstrassennetz. Liste der schweizerischen Nationalstrassen (Liittovaltion päätös kansallisen valtatieverkoston laajuudesta) 21.6.1960. Bern: Die Bundesbehörden der Schweizerischen Eidgenossenschaft. Viitattu 10.11.2013. (saksaksi), (ranskaksi)}, (italiaksi), (retoromaaniksi)
  2. A5 Biel-Bienne (A5-moottoritien rakennushanke Biel/Biennessä) Bern: Tiefbauamt des Kantons Bern. Viitattu 10.11.2013. (saksaksi), (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]