Kultasaippuakala

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Aulacocephalus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kultasaippuakala
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Percoidei
Heimo: Meriahvenet Serranidae
Alaheimo: Saippuakalat Grammistinae
Suku: Aulacocephalus
Temminck & Schlegel, 1843[2]
Laji: temminckii
Kaksiosainen nimi

Aulacocephalus temminckii
Bleeker, 1854

Katso myös

  Kultasaippuakala Wikispeciesissä
  Kultasaippuakala Commonsissa

Kultasaippuakala[3] (Aulacocephalus temminckii) on meriahventen (Serranidae) heimoon ja saippuakalojen (Grammistinae) alaheimoon kuuluva trooppisten vesien kalalaji. Se on sukunsa Aulacocephalus ainoa laji.

Kultasaippuakala voi saavuttaa korkeintaan 40 senttimetrin pituuden.[4] Sen ihossa on myrkkyä, jota kala tuottaa erityisesti ollessaan peloissaan.[1][4]

Kultasaippuakalaa tavataan infopasifisella merialueella Punaisessamerestä ja Etelä-Afrikasta Japaniin, Australiaan ja Uuteen-Seelantiin asti. Kerran sitä on myös löydetty Rapasta Ranskan Polynesiasta.[4] Se elää luolissa ja halkeamissa kivi- ja koralliriutoilla 20–604 metrin syvyisessä vedessä. Koska laji on yleinen ja laajalle levinnyt, Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN luokittelee sen elinvoimaiseksi lajiksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Williams, J.T., Carpenter, K.E., Lawrence, A. & Myers, R.: Aulacocephalus temminckii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019-3. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 14.1.2020. (englanniksi)
  2. World Register of Marine Species (WoRMS): Aulacocephalus (luettu 1.7.2020) (englanniksi)
  3. Markku Varjo, Lauri Koli ja Harri Dahlström: Maailman kalojen nimet, s. 72. Suomen Biologian Seura Vanamo, 2004. ISBN 951-9108-13-0.
  4. a b c Aulacocephalus temminckii (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 14.1.2020. (englanniksi)