Tiheikkölaulajat

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Atrichornis)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiheikkölaulajat
Isotiheikkölaulaja (Atrichornis clamosus)
Isotiheikkölaulaja (Atrichornis clamosus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Tiheikkölaulajat
Atrichornithidae
Stejneger, 1885
Suku: Tiheikkölaulajat
Atrichornis
Stejneger, 1885
Katso myös

  Tiheikkölaulajat Wikispeciesissä
  Tiheikkölaulajat Commonsissa

Tiheikkölaulajat (Atrichornis) on pienikokoisten varpuslintujen suku. Niitä löytyy luonnonvaraisina ainoastaan Australiasta. Tiheikkölaulajiin kuuluu kaksi lajia, jotka kumpikin ovat noin 20 cm pitkiä lintuja, joilla on ruskea tai musta höyhenpeite. Molemmat lajit elävät tiheän alankokasvillisuuden keskellä. Tiheikkölaulajat ovat hyviä juoksemaan, mutta lentotaito on heikko. Koiraiden laulu on kovaäänistä, muuten tiheikkölaulajia on vaikea nähdä. Naaraat rakentavat kuppimaisen pesän lähelle maata ja hoitaa poikaset yksin.

Tiheikkölaulajien, aikaisemmalta nimeltään tiheikkölinnut[1], heimoon (Atrichornithidae) kuuluu yksi suku: tiheikkölaulajat (Atrichornis), johon kuuluu kaksi lajia.[2] Kumpikin laji on uhanalainen. Isotiheikkölaulajan luultiin vuonna 1889 kuolleen sukupuuttoon, mutta se löydettiinkin uudelleen vuonna 1961.[3] Vuodesta 1976 alkaen sen levinneisyysalue Lounais-Australiassa on laajentunut.[3]

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 5. Sydän–Öljykala, s. 1860. Helsinki: Otava, 1975. ISBN 951-1-02059-5.
  2. Maailman lintujen suomenkieliset nimet BirdLife Suomi. Arkistoitu 15.2.2018. Viitattu 24.3.2018.
  3. a b Järvinen, Olli; Miettinen, Kaarina: Sammuuko suuri suku? – Luonnon puolustamisen biologiaa, s. 53. Vantaa: Suomen luonnonsuojelun tuki Oy, 1987. ISBN 951-9381-20-1.