Astrometrinen kaksoistähti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Astrometrinen kaksoistähti on kaksoistähti, jossa pitkän ajan kuluessa huomataan näkymättömän kohteen huojuttavan näkyvää tähteä taivaalla.

Tähti näyttää kiertävän näkymättömän pisteen ympäri useimmiten soikeaa rataa. Käytännössä useimmiten rata näyttää mutkaiselta liikkeeltä taivaalla, koska tähti monessa tapauksessa liikkuu taivaalla. Huojunta on kamerassa näkyvää, ei spektroskoopissa, niin kuin spektroskooppisen kaksoistähden tapauksessa. Huojunnan havaitseminen vie monesti vuosia. 1830-luvulla huomattiin Siriuksen liikkuvan taivaalla mutkaista rataa pitkin, ja näin Siriuksesta tuli ensimmäinen astrometrinen kaksoistähti[1]. Myöhemmin himmeämpi sivutähti onnistuttiin havaitsemaan suoraan kaukoputkessa, ja näin Sirius menetti astrometrisen kaksoistähden asemansa.

Esimerkiksi Alfa Ophiuchi eli Ras Alhague on astrometrinen kaksoistähti. Myös eksoplaneettoja voi teoriassa havaita astrometrisesti, jos niiden keskustähti on lähellä meitä, ja kiertävä eksoplaneetta kyllin suuri ja kyllin kaukana. 1950-luvulla hollantilainen tähtitieteilijä van de Kamp väitti havainneensa astrometrisesti vanhoja valokuvauslevyjä tutkimalla Barnardin tähdeltä planeettoja, mutta muut tutkijat ovat havainnot kumonneet pätemättömiksi.lähde?

Myös 61 Cygni -nimiseltä kaksoistähdeltä on väitetty muutamaan otteeseen havaitun astrometrisin keinoin planeettoja, mutta näitäkään havaintoja eivät muut tutkijat kuin ensiksi väittäneet ole varmistaneet.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. /http://outreach.atnf.csiro.au/education/senior/astrophysics/binary_types.html Australia Telescope Outreach and Education Types of Binary Stars

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]