Aseturvallisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aseturvallisuus tarkoittaa aseiden käyttöön, kuljetukseen ja säilytykseen liittyviä turvallisia käytäntöjä ja toimintatapoja. Aseturvallisuutta on myös aseiden käyttäjien turvallisuuskoulutus, aseiden suunnittelu turvalliseksi, aseiden turvallinen toimintakunto ja tarkoituksenmukaiset patruunat.

Turvallinen aseenkäsittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aseturvallisuuden 4 sääntöä.[1][2][3][4]

  1. Käsittele kaikkia aseita aina kuten ne olisi ladattu.
    Älä koskaan oleta, että ase on lataamaton. Tarkista, että ase on lataamaton, jokainen kerta ennen kuin käsittelet tai kuljetat asetta.
  2. Älä koskaan osoita aseella mitään, mihin osuessaan laukaus aiheuttaisi vaaraa tai vahinkoa.
    Osoita piippu aina turvalliseen suuntaan. Älä koskaan osoita aseella itseäsi tai toista henkilöä.
  3. Pidä sormi pois liipaisimelta ja liipaisinkaaren sisäpuolelta, kunnes näet tähtäimistä kohteen, jota aiot ampua.
  4. Ole aina varma ampumisen kohteesta ja mitä sen takana on.

Aseen toimintahäiriöt ja turvallinen kunto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ampuma-aseen vauriot, mekaaninen kuluneisuus tai muista tekijöistä johtuvat toimintahäiriöt saattavat aiheuttaa riskin turvallisuudelle, jos ne jätetään huomioimatta. Piipun tukkeutuminen tai lumen jääminen talvella piippuun aiheuttaa jo aseen rikkoutumisen tai vakavampaa.

Turvalliset patruunat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aseella tulee ampua vain siihen tarkoitettuja, hyväkuntoisia patruunoita. Vanhat, heikkokuntoiset patruunat aiheuttavat turvallisuusriskin, jos ruuti on pilaantunut, luoti on hapettunut kiinni hylsyyn tai huonokuntoinen hylsy repeää ammuttaessa. Vajaatehoinen patruuna saattaa aiheuttaa luodin jäämisen piippuun, jolloin seuraava laukaus rikkoo aseen.

Aseiden turvallinen säilyttäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turvallinen aseiden säilyttäminen estää anastamisen ja aseiden joutumisen luvattomaan käyttöön.

Ampuma-aselain mukaan ampuma-asetta on säilytettävä murtoturvallisessa ja lukitussa turvakaapissa, lukitussa paikassa tai muuten lukittuna.[5]

Jos säilytettävänä on erityisen vaarallinen ampuma-ase, useampi kuin viisi ampuma-asetta tai aseen osat useampaan kuin viiden ampuma-aseen kokoamiseen, aseet on säilytettävä murtoturvallisessa ja lukitussa turvakaapissa. Turvakaappia ei kuitenkaan edellytetä, jos aseiden säilytyspaikan poliisilaitos on hyväksynyt säilytystilat.

Aseiden tarkastus ampuma-aselaissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myyntiä varten valmistetut, korjatut, muunnetut, Suomeen siirretyt ja tuodut ampuma-aseet ja patruunat on ennen kauppaan laskemista tai muuta luovuttamista tarkastutettava niiden käyttöturvallisuuden toteamiseksi.[6][7] Ampuma-ase on tarkastutettava myös, jos siihen vaihdetaan asealan elinkeinoluvan haltijan toimesta kaupallisessa tarkoituksessa aseen osa. Tarkastuttamisvelvollisuus ei koske sellaisia keräilyllisesti arvokkaita ampuma-aseita ja patruunoita, jotka valmistetaan, korjataan taikka siirretään tai tuodaan Suomeen museossa tai kokoelmassa pitämistä varten.

Ampuma-aseelle suoritetaan yleistarkastus, koeammunta sekä koeammunnan jälkeinen tarkastus C.I.P.-tarkastusmenetelmän tai sitä vastaavan menetelmän mukaan.

Suomi kuulua ampuma-aseiden C.I.P.-tarkastusjärjestöön, Commission Internationale Permanente pour l'Epreuve des Armes à Feu Portatives.

Koeammunnalla ja tarkastuksilla on todettava, että ampuma-ase kestää sitä rasitusta, joka kohdistuu aseeseen siihen tarkoitettuja hyväksyttyjä ampumatarvikkeita käytettäessä; ampuma-ase on lataus-, sulkemis-, varmistus- ja laukaisuvarma; ampuma-aseen käyttöturvallisuuden kannalta tärkeät mitat vastaavat vahvistettuja mittoja; ja että ampuma-aseessa on säännösten ja määräysten mukaiset merkinnät.

Myös ampumatarvikkeille on suoritettava tyyppitarkastus ja valmistus- tai maahantuontierän tarkastus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]