Arthur Smith

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Arthur Smith
Syntynyt 1. huhtikuuta 1921
Kotoisin Clinton, Etelä-Carolina, Yhdysvallat
Kuollut 3. huhtikuuta 2014 (93 vuotta)
Taiteilijanimet Arthur Guitar Boogie Smith
Soittimet kitara, viulu, banjo, mandoliini, harmonikka
MusicBrainz

Arthur Smith (1. huhtikuuta 1921 Clinton, Etelä-Carolina3. huhtikuuta 2014 Charlotte, Pohjois-Carolina[1]) oli yhdysvaltalainen kantrimuusikko.[2]

Arthur Smith oli alun perin tekstiilitehtaan työntekijä, josta tuli tunnettu kantri-instrumentaalien säveltäjä sekä kitaristi, viulisti ja banjonsoittaja, jonka suurin hitti oli instrumentaali Guitar Boogie.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arthur oli tehdastyöläisen ja musiikinopettaja Clayton Seymour Smithin poika. Smithin ensimmäinen soitin oli kornetti. Arthur Smith veljineen perusti Dixieland-yhtyeen nimeltä Carolina Crackerjacks, joka esiintyi radiossa Spartanburgissa, Etelä-Carolinassa; he onnistuivat rajoitetusti jazzformaattinsa kanssa. Heistä tuli suositumpi kantriyhtyeenä, ennen kuin Arthur muutti Charlotteen, Pohjois-Carolinaan liittyäkseen WBT Carolina Barndancen liveshow’hun ja radio-ohjelmaan. Ennen toista maailmansotaa Arthur oli WBT Briarhoppers -yhtyeen jäsen.

Sodan jälkeen palattuaan merivoimien palveluksesta vaimonsa luo Charlotteen Smith jatkoi levytysuraansa ja aloitti Carolina Calling -radioshow’n. Hän levytti vuonna 1948 tunnetuimman sävellyksensä Guitar Boogien, jota voidaan pitää yhtenä tunnetuimmista rockin edeltäjistä.

Vuonna 1955 Smith sävelsi banjoinstrumentaalin nimeltä ”Feudin’ Banjos” ja äänitti sen Don Reno -nimisen banjonsoittajan kanssa.

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1948 ”Banjo Boogie” ja ”Guitar Boogie”
  • 1949 ”Boomerang”
  • 1963 ”Tie My Hunting Dog Down, Jed”
  • 1973 ”Battling Banjos Polka”

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. DePriest, Joe: Charlotte’s Arthur Smith, who wrote ‘Dueling Banjos,’ died Thursday at 93 The Charlotte Observer. 3.4.2014. Viitattu 4.4.2014. (englanniksi)
  2. Biography Oldies