Arp Schnitger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arp Schnitgerin ja poikansa Franz Casparin noin 1720 rakentamat suuret urut Sint-Michaëlskerkissä (Pyhän Mikaelin kirkko) Zwollessa, Alankomaissa.

Arp Schnitger (2. heinäkuuta 1648 Schmalenfleth – haudattu 28. heinäkuuta 1719) oli merkittävä saksalainen urkujenrakentajamestari. Hän toimi ennen kaikkea Alankomaissa ja Saksassa, joissa on vielä jäljellä hänen rakentamiaan soittimia.

Uruista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käytössä olevia urkuja on muun muassa Pyhän Pankratiuksen kirkossa Neuenfeldessä Hampurissa olevat urut[1], jotka valmistuivat 1688. Ne ovat suurimmat hänen valmistamansa kaksisormioiset urkunsa. Sellaiset urut ovat olleet innostamassa urkujen rakentamista 1900-luvun jälkipuoliskolla, jolloin palattiin mekaanisiin hallintakoneistoihin ja pienempiin soittimiin 1800-luvun suurten sinfonisten urkujen suuntauksesta.

Suurten Schnitger-soitinten ainutlaatuinen ominaisuus oli äänikertojen sijainti niin että syntyy ikään kuin stereofoninen vaikutelma. Hieno esimerkki tällaisista uruista ovat Pyhän Mikaelin kirkon urut hollantilaisessa Zwollen kaupungissa. Näitä urkuja on käyttänyt useissa levytyksissä urkuri E. Power Biggs.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Peggy Kelley Reinburg: Arp Schnitger, organ builder; catalyst for the centuries. Bloomington: Indiana University Press, 1982. ISBN 0-253-30927-1. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Die Arp-Schnitger-Orgel der St. Pankratiuskirche in Hamburg-Neuenfelde 3.12.2008. schnitgerorgel.de. Viitattu 2.1.2009. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Arp Schnitger.