Arkham Horror

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arkham Horror
Pelaajia 1–8
Pelin kesto 120-240 min
Monimutkaisuus korkea
Strategisuus keskitasoa
Satunnaisuus arpaonni

BoardGameGeek

Arkham Horror on Richard Launiuksen suunnittelema yhteistyö- ja seikkailulautapeli. Alkuperäisen painoksen julkaisi Chaosium vuonna 1987 ja uudemman 2005. Fantasy Flight Games julkaisi uusitun version 2007. Peli pohjautuu kirjailija H. P. Lovecraftin Cthulhu-mytologiaan ja pelin tapahtumat sijoittuvatkin Arkhamin kaupunkiin Massachusettsissa.

Pelissä joukko tutkijoita yrittää estää Muinaisen, koko maailman tuhoavan hirviön, herääminen, sulkemalla toisiin ulottuvuuksiin johtavia portaaleja. Tehtävää vaikeuttaa Arkhamin kaduilla vaeltavat pienemmät hirviöt ja yllättävät tapahtumakortit.

Pelilauta koostuu paikoista Lovecraftin fiktiivisessä kaupungissa Arkhamissa vuonna 1926. Kadut, rakennukset ja ulkotilakohteet ovat esillä, samoin kuin toisten ulottuvuuksien paikat, joihin pelaajat voivat kulkea. Pelaajista jokaisella on pelihahmonaan tutkija, jota edustaa hahmo kortti, useilla ominaisuuksilla (mielenterveys, stamina, nopeus-hiipiminen, taistelu-tahto ja taikuus-onni). Kortit edustavat kohteita, loitsuja, liittolaisia ja muita asioita.

Pelin edetessä, portit toisiin ulottuvuuksiin aukeavat, jota esittävät merkit laudalla. Muiden maailmojen hirviöt saapuvat porteista vaeltamaan kaupunkiin. Tutkijat matkustavat ympäri kaupunkia, vältellen hirviöitä tai taistellen niitä vastaan, vieraillen kaupungin kohteissa hankkiakseen apuvälineitä selviytyäkseen porttien läpi matkustamisesta. Kun matkustaa toiseen maailmaan ja palaa, tutkija voi yrittää sulkea portin. Tutkiessaan kaupungin kohteita tai toisia maailmoja, tutkijat kohtaavat erilaisia haasteita tai hyödyllisiä tilanteita.

Mikäli pelaajat estävät Muinaisen heräämisen sulkemalla kaikki tarvittavat portit, he voittavat. Vuoden 1987 painoksessa peli hävitessä päättyi pelaajien epäonnistumiseen ja Muinaisen heräämiseen. Vuoden 2005 painoksessa, alkaa loppupeli, jossa pelaajilla on pieni mahdollisuus voittaa Muinainen ja vielä peli.

Arkham Horrorin toimitti alun perin Chaosiumin Richard Launius nimellä Call of Cthulhu: The Board Game, uutena strategia pelinä perustuen Chaosiumin Call of Cthulhu roolipeliin. Se muokattiin sisäisesti Chaosiumilla, joka lisäsi ominaisuuksia, kuten Doom Track - tapa seurata pelin edistymistä kohti täyttä epäonnistumista-, ja julkaisi pelin vuonna 1987 nimellä Arkham Horror. Peli voitti "Best Fantasy or Science Fiction Boardgame 1987" -palkinnon Origins Awardsissa.

Arkham Horror oli yksi useista Lovecraft-pohjaisista lautapeleistä, jotka Launius oli kehittänyt, muita pelejä samalta ajalta ovat "Trail of Brotherhood", "DreamQuests", ja "Imprisoned with the Pharaohs". Arkham Horror oli näistä peleistä ainoa, joka julkaistiin.

Kun alkuperäinen painos loppuunmyytiin, niin Chaosium julkisti uusintapainoksia useita kertoja, mutta ne eivät koskaan ilmestyneet.

Vuonna 2004 online-peliyhtiö Skotos hankki oikeudet Arkham Horroriin Richard Launiukselta, ja myöhemmin järjesti julkaisun Fantasy Flight Gamesilta. Peliin tehtiin lukuisia muutoksia tässä prosessissa. Skotos loi uudelleen monia elementtejä parantaakseen pelin yhteenkuuluvuutta ja järjesti sen seuraamaan tarkemmin Chaosiumin tekemiä Arkhamin karttoja ja käytti sitä omassa Lovecraft Maassa: Arkham by Night online game. Launius lisäsi paljon useita uusia elementtejä, kuten vihjemerkit ja joitakin uudelleenjärjestelyjä korttipakkoihin. Lopuksi, Kevin Wilson Fantasy Flight Gamesilta massiivisesti uudisti peliä. Hän hylkäsi heitänoppaa ja liiku -periaatteen, sekä muita osia ja laajesimyös paljon pelattavuutta. Vuoden 2005 painos jakaa taidetta ja muita elementtejä Fantasy Flight Gamesin toisen Cthulhu-mytologiaen perustuvan pelin kanssa: Call of Cthulhu Collectible Card Game.

Uusi painos julkaistiin heinäkuussa 2005 loppuunmyytiin heti, myös toinen painos julkaistiin 2005.

Alkuvuodesta 2011, Fantasy Flight Games julkaisi Elder Signin - pelin, joka perustuu Arkham Horroriin, mutta joka tarjoaa paljon nopeampi tempoisen vaihtoehdon. Tehostamalla monia Arkham Horrorin pelimekanismeja ja käytten noppaa encounter-osioiden ratkaisemisessa. Elder Sign kestää noin 90 minuuttia Arkham horrorin keskimääräisen 2-4 tunnin sijaan.

Curse of Dark Pharaoh, 2006

Dunwich Horror, 2006

The King in Yellow, 2007

Kingsport Horror, 2008

Black Goat of the Woods, 2008

Innsmouth Horror, 2009

The Lurker of the Threshold, 2010

Miskatonic Horror, 2011

Arkham Horror on yleisesti ottaen hyvän vastaanoton saanut peli, mutta useimman pelaajat pitävät sitä haastava opittavana ensimmäisillä pelikerroilla. Peli vaatii myös tavallista enemmän aikaa ja tilaa, kuin useimmat lautapelit, kuitenkin Arkham Horroria pidetään ensimmäisinpänä oikeana yhteistyöpelinä.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Arkham Horror