Anki (ohjelma)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anki
Kehittäjä Damien Elmes
Kehityshistoria
Vakaa versio 2.1.66 ()[1]
Kehitystilanne Aktiivinen
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Flash-kortti
Alusta Alustariippumaton
Ohjelmointikielet Python
Lisenssi AGPLv3
Aiheesta muualla
apps.ankiweb.net

Anki on vapaa aikavälikertaukseen perustuva kääntökorttiohjelma. Se auttaa käyttäjiä oppimaan ja muistamaan flash-korttiin tallennettua tietoa. Ohjelman aikatauluttamisalgoritmi aikatauluttaa korttien kertausta siten, että sisältö muistettaisiin mahdollisimman vähällä kertaamisella. Anki on japanilainen sana, joka tarkoittaa 'ulkoa opetteleminen'.

Samankaltaisia ohjelmia ovat kaupallinen SuperMemo ja ilmainen Mnemosyne.

Perusidea[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensin käyttäjä lisää flash-kortteja ohjelmaan. Käyttäjä voi lisätä esimerkiksi kortin, jossa toisella puolella lukee 'koira' ja toisella puolella englanninkielinen käännös 'dog'. Ensimmäisen korttien kertauksen aikana ohjelma näyttää käyttäjälle kortin suomenkielisen puolen. Käyttäjä yrittää muistaa, mikä englanninkielinen sana vastaa suomenkielistä sanaa. Kortin toinen puoli näytetään käyttäjälle ja käyttäjä arvioi, kuinka hyvin hän muisti vastauksen ja antaa itselleen arvosanan. Ohjelma päättää vastauksen ja aikatauluttamisalgoritmin perusteella, milloin kortti näytetään käyttäjälle seuraavan kerran.

Algoritmin perusidea on, että paras aika kerrata opittua materiaalia on juuri ennen kuin se muuten unohdettaisiin. Kun kortit ovat vielä uusia, niiden kertaamisen jälkeen niitä näytetään käyttäjälle melko pian esimerkiksi parin päivän tai viikon kuluttua. Kun käyttäjä kertaa kortteja enemmän ja antaa omille vastauksilleen parempia arvosanoja, korttien kertausaikavälit kasvavat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]