André Planché

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Plancen tekemä posliininen kiinalainen Derbyn kaupunginmuseon kokoelmissa. Nukke on yksi vanhimmista säilyneistä Derbyn posliiniesimneistä.

André Planché (myöhemmin Andrew Planche, n. 1727–1809) oli keraamikko, joka eli ja työskenteli Englannissa Derbyn kaupungissa.

Planché oli ranskalaisten hugenottipakolaisten poika, joka syntyi ilmeisesti Englannissa ja kastettiin Lontoon Sohossa. Noin 12–13-vuotiaana poika pääsi oppisopimuksella kultasepän harjoittelijaksi Lontoossa. Keramiikan työstämistä hän on saattanut oppia isältään, joka oli ollut aikanaan Meissenissä töissä. Jo 17-vuotiaana Andrew (hän oli vaihtanut nimensä jo Lontoossa) valmisti pieniä posliiniesineitä Derbyssä. Vuonna 1749 hän työskenteli William Littlerille. Viimeistään vuonna 1751 hänen tiedetään asettuneen Derbyyn, sillä kirkonkirjoista löytyy merkintä kahden pojan ristiäisistä Pyhän Alkmundin kirkossa.[1] Myöhemmin poikia syntyi vielä kaksi lisää. On myös säilynyt sopimus hänen osakkuudestaan William Duesburyn yrityksessä Nottingham Roadilla.[2] Siitä kehittyi myöhemmin Royal Crown Derbyn posliinitehdas.[3]

Planchén aikakaudella, joka jatkui vuoteen 1756, ja muutamia vuosia sen jälkeeskin, Derbyn posliinintuotanto keskittyi koriste-esineisiin ja astioita tuotettiin vain vähän. Tuotteet eivät kestäneet kiehuvaa vettä.[4] Jo vuonna 1756 Planché muutti Derbystä Lontooseen jatkaakseen kultasepän työtään. Vuonna 1764 hän siirtyi teatterialalle. Vuodesta 1768 alkaen hän työskenteli Bathissa paikallisessa teatterissa yli kolmenkymmenen vuoden ajan.

Planchén tuottamia posliiniesineitä on Derbyn kaupunginmuseossa sekä Victoria and Albert Museumissa Lontoossa.[2]

  1. Derbyshire Porcelain (Arkistoitu – Internet Archive) Derby Porcelain Society
  2. a b 1. Derby Porcelain: André Planche and William Duesbury revolutionary Players
  3. History Royal Crown Derby
  4. Margaret Sargeant: Royal Crown Derby Osprey Publishing, 2008. ISBN 9780747804437 Google Books[vanhentunut linkki]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:André Planchè
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: fr:André Planché