Ampumamenetelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ampumamenetelmällä tarkoitetaan epäsuoran tulen tuliyksiköiden käyttämää tapaa suunnata aseensa. Erilaisia ampumamenetelmiä on ollut käytössä useita maasta, kalustosta ja taktiikasta riippuen. Suomen armeijassa on käytetty ja käytetään mm. seuraavia ampumamenetelmiä:

Epäsuora tuli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhytkanta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhytkantamenetelmässä tulenjohtaja on sijoittunut lähelle ampuvaa tuliyksikköä. Tulenjohtaja käskee tuliyksikölle topografisen ampumasuunnan ja etäisyyden, jotka tuliyksikkö muuntaan ampuma-arvoiksi. Lyhytkantamenetelmää käytetään usein kevyiden tuliyksikköjen (mm. kevyt heitinjoukkue) kanssa nopean asemaanmenon yhteydessä. Menetelmä on todella nopea, ensimmäiset kranaatit saadaan parhaimmillaan ammuttua alle kahdessa minuutissa asemiin menosta.

Koordinaattimenetelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koordinaattimenetelmä on yleisin epäsuoran tulen ampumamenetelmä. Tässä menetelmässä tulenjohtaja määrittää oman paikkansa sekä havaintojen perusteella maalit jotka viestitetään tuliyksikölle koordinaattiarvoina. Koordinaattimenetelmä on hitaampi mutta tarkempi kuin lyhytkantamenetelmä.

Suora-ammunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suora-ammuntamenetelmässä ei käytetä erillisiä tulenjohtajia, tuliyksikön tai yksittäisen aseen johtaja suuntaa itse aseensa kohti vihollista ja käskee tulituksen. Menetelmää käytetään mikäli vihollinen on päässyt näköetäisyydelle tuliyksiköstä ja yksikkö joutuu puolustautumaan itse.