Amebamaiset

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Amoebozoa)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amebamaiset
Ammonia tepida -huokoseläin.
Ammonia tepida -huokoseläin.
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Amoebozoa, Rhizaria ja Excavata
Kunnat ja pääjaksot

Amebamaiset ovat taksonomisen määritelmän mukaan Amoebozoa-kuntaan kuuluvia yksisoluisia aitotumallisia eliöitä.

Terminologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asiaan liittyvä terminologia ei ole ollut erityisen selkeä, sillä amebamaisia eliöitä on kutsuttu myös suomenkielisellä yleisnimellä juurijalkaiset. Toisaalta nykyään käytettävä Rhizaria-kunta voidaan helpoiten suomentaa juurijalkaisiksi, jolloin juurijalkaiset-nimitystä on suositeltavaa käyttää vain Rhizaria-kunnasta.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monia Amoebozoa-kunnan ameboita esiintyy makeassa vedessä, kosteassa maassa ja mädäntyvien kasvien pinnalla. Ne ovat yleisiä koe-eläimiä, koska niitä on helppo tutkia laboratoriossa.

Liikkuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ne liikkuvat muodostamalla solukalvostaan ulkonevia väliaikaisia valejalkoja. Valejalkojen takia ne näyttävät liikkuessaan jatkuvasti muuttavan muotoaan.

Amebamaisia eliöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Morfologisen määritelmän mukaan ameboiksi on perinteisesti kutsuttu kaikkia sellaisia yksisoluisia eliöitä, jotka liikkuvat erilaisten valejalkojen avulla. Englanninkielinen termi amoeboid (suom. amebamainen) viittaa tällaiseen ulkoiseen ominaisuuteen, erotukseksi termistä amoeba, jolla tarkoitetaan Amoebozoa-kuntaan kuuluvia eliöitä. Valejalkojen avulla liikkuvia amebamaisia eliöitä, jotka eivät kuitenkaan kuulu Amoebozoa-kuntaan, tavataan aitotumaisten Rhizaria- ja Excavata-kunnissa. Monilla Rhizaria-kunnan edustajilla on erilaisia kovia ulkoisia kuoria ja tukirankoja, joita ei Amoebozoa-kunnan lajeilla ole.