Amazonianiibis

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Amazonianiibis
Theristicus caudatus 1.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Pelikaanilinnut Pelecaniformes
Heimo: Iibikset Threskiornithidae
Suku: Eteläamerikaniibikset Theristicus
Laji: caudatus
Kaksiosainen nimi
Theristicus caudatus
(Boddaert, 1783)
Alalajit
  • T. c. caudatus
  • T. c. hyperorius
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Amazonianiibis Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Amazonianiibis Commonsissa

Amazonianiibis (Theristicus caudatus) on iibiksiin kuuluva laajalla alueella Etelä-Amerikassa tavattava lintulaji.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amazonianiibis on suurikokoinen lintu, joka voi kasvaa 71–81 cm pitkäksi. Tuntomerkkejä ovat hyvin pitkä ja aslapäinkaartuva nokka, ruosteenruskea päälaki, keleertävänruskea pää, kaula ja rinta sekä musta vatsa. Siivet ovat mustat lukuun ottamatta valkoisia sulkia siipien reunassa. Silmien iirikset ovat väriltään kirkkaanpunaiset. Nuoren amazonianiibiksen pää ja kaula ovat raidalliset. Amazonianiibis muistuttaa andieniibistä (Theristicus melanopis), jonka erona on harmaa juova rinnassa.[2][3]

Elinympäristö ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amazonianiibikset liikkuvat yksin, pareittain tai löyhinä ryhminä savanneilla sekä avoiimlla kosteilla ruohomailla vesistöjen lähellä. Laji öypyy palmujen latvoissa. Laji peii pieninä ryhminä ja rakentaa pesän risusta palmuihin, kallioiden rinteiden kielekkeille tai talojen katoille. Naaras munii 2 tai kolme pitkänomaista vihreää ja ruskeapilkullista munaa. Lisääntymiskausi on kostean kauden aikana. Amazonianiibisten ravintoa ovat madot, hämähäkit, heinäsirkat ja liskot.[2][3][4]

Lähtee t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Theristicus caudatus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.3.2014. (englanniksi)
  2. a b Steven L. Hilty,Rodolphe Meyer de Schauensee: Birds of Venezuela, s. 216. Princeton University Press, 2003. ISBN 978-0691092508. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 23.9.2013). (englanniksi)
  3. a b Thomas S. Schulenberg, Douglas F. Stotz,Daniel F. Lane,John P. O'Neill,Theodore A. Parker III: Birds of Peru, s. 638. Princeton University Press, 2010. ISBN 9781400834495. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 23.9.2013). (englanniksi)
  4. Dante Buzzetti, Silvestre Silva: Nurturing new life - nests of brazilian birds, s. 39. Editora Terceiro Nome. ISBN 8587556436. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 23.9.2013). (englanniksi)