Alexander Gordon Laing

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alexander Gordon Laing

Alexander Gordon Laing (27. joulukuuta 1793 Edinburgh, Ison-Britannian kuningaskunta26. syyskuuta 1826) oli skotlantilainen tutkimusmatkailija ja ensimmäinen eurooppalainen Timbuktussa.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laing aloitti uransa armeijassa Barbadoksella. Hänet siirrettiin vuonna 1822 kapteenina Afrikkaan. Hän teki matkoja mandinkojen pariin sekä Falabaan Solimanavaltioon. Diplomaattisten matkojen ohella Laing yritti löytää Nigerin alkulähteitä, mutta paikalliset pysäyttivät hänet. Vuosina 1823–1824 Laing osallistui Ašantin sotaan. Charles MacCarthyn kuoltua taistelussa Laing lähetettiin Englantiin kertomaan kuvernöörin kuolemasta.

Englannissa siirtomaista vastannut ministeri Henry Bathurst lähetti Laingin takaisin Afrikkaan tutkimaan tarkemmin Niger-joen hydrologiaa. Bathurst neuvoi Laingia lähtemään matkaan Tripolista ja kulkemaan Timbuktun kautta. Laing lähti Englannista helmikuussa 1825 ja Tripolista Saharaa ylittämään saman vuoden heinäkuussa. Hän saavutti matkakumppaninsa šeikin kanssa Ghadamésin lokakuussa, ja joulukuussa hän pääsi tuatien alueelle, jossa tuaregit ottivat hänet hyvin vastaan.

Laing jatkoi matkaa 10. tammikuuta 1826 ja suuntasi kohti Timbuktua. Toukokuun ja heinäkuun välisenä aikana Laing kärsi kuumesairaudesta ja tuaregien hyökkäyksistä. Hän oli myös haavoittunut taisteluissa. Laing pääsi kuitenkin Timbuktuun 18. elokuuta. 21.syyskuuta kirjoittamassaan kirjeessä hän kertoi pelkäävänsä paikallisen fulbehallitsija Bellon vihamielisyyttä ja lähtevänsä kaupungista kolmen päivän päästä. Paikallisten mukaan Laing oli lähtenyt suunnitelmiensa mukaan kaupungista, mutta murhattu yöllä 26. syyskuuta.

Ranskalaiset asettivat vuonna 1903 muistolaatan Laingin vierailusta taloon, jossa hän oli oleskellut 38 päivän ajan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Alexander Gordon Laing