Aleksei Aladin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aleksei Fjodorovitš Aladin (ven. Алексе́й Фёдорович Ала́дьин 15. maaliskuuta 1873 Novikovka, Stavropolin ujesti, Simbirskin kuvernementti, Venäjä30. heinäkuuta 1927 Lontoo, Englanti) oli venäläinen poliitikko trudovikkiryhmästä Venäjän ensimmäisessä duumassa. Aladin oli yksi tämän itseään raskaalla työllään elättävien ryhmän perustajista Venäjän keisarikunnan ensimmäisessä valtakunnanduumassa 1906.

Aladin oli talonpoikaista sukujuurta. Hän pääsi opiskelemaan Simbirskin kymnaasiin ja Kazanin yliopistoon opiskelemaan lääketiedettä ja luonnontieteitä. Hänet pidätettiin poliittisen agitaation vuoksi ja karkotettiin Arkangeliin, josta pakeni Länsi-Eurooppaan 1897. Hän kävi Belgiassa ja Ranskassa, jossa elätti itsensä teollisuustyöllä sekä Lontoossa, jossa opetti venäjän kieltä.

Vuonna 1905 Aladin palasi Venäjälle ja tuli valituksi kansanedustajaksi. Pietarissa hän oli perustamassa noin satapäistä trudovikkien parlamenttiryhmää, jonka johtohahmona hän oli.

Aladin palasi länteen, jossa toimi kirjeenvaihtajana ja toimittajana. Hän kävi vuonna 1917 Venäjällä, vaikka hänellä ei ollut siihen lupaa. Venäjän sisällissodassa 1918–1922 hän toimi valkoisten puolella Etelä-Venäjällä brittiläisten palkkajoukkojen alikapteenina Novorossiiskissa ja Krimillä, jossa poistui maasta pysyvästi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. A.F.Retši: Аладьин Алексей Фёдорович Российский государственный историческии архив. Arkistoitu 12.8.2014. Viitattu 7.8.2014. (venäjäksi)