Aleksandr Vatatsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aleksandr Aleksandrovitš Vatatsi (ven. Алекса́ндр Алекса́ндрович Вата́ци, Suomessa Aleksander Watatzi; 28. marraskuuta 1852 Pietari16. syyskuuta 1933 Sainte-Geneviève-des-Bois[1]) oli venäläinen sotilas, joka toimi muun muassa Mikkelin läänin kuvernöörinä.

Vatatsin suku oli peräisin Mogiljovin kuvernementista. Hänen vanhempansa olivat tykistönkenraali Aleksandr Ivanovitš Vatatsi ja Vera Aleksandrovna Demetti. Vatatsin veljiä olivat senaattori Emmanuil Vatatsi ja kenraalimajuri Vladimir Vatatsi.

Vatatsi valmistui paasikoulusta vuonna 1872 ja palveli henkivartiokaartin ratsukrenatöörirykmentissä. Hän osallistui Turkin sotaan vuosina 1877–1878 ja komensi ratsukrenatöörirykmentin eskadroonaa sekä myöhemmin Gluhovskin 16. rakuunarykmenttiä.

Vatatsi oli Suomen kenraalikuvernöörin Nikolai Bobrikovin palveluksessa vuosina 1902–1903. Hän työskenteli Mikkelin läänin kuvernöörinä vuosina 1903–1905 ja sen jälkeen Kiovan ja Kostroman läänien kuvernöörinä. Vatatsi erosi palveluksesta kenraaliluutnanttina vuonna 1906 ja asui sen jälkeen Pietarissa.

Vatatsi evakuoitiin Venäjän sisällissodan aikana Novorossijskista Thessalonikin kautta Jugoslaviaan. Hän muutti sittemmin Ranskaan, jossa hän asui Sainte-Geneviève-des-Boisin venäläisessä vanhainkodissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rossijskoje zarubežje vo Frantsii Dom-muzei Mariny Tsvetajevoi. Viitattu 15.8.2020.